Składniki:
Mąka, woda przegotowana wystudzona, ale nie zimna (letnia), sól, drożdże, cukier.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać przez sito (około 300 g), w letniej wodzie rozpuścić drożdże (około szklanki wody i pół kostki drożdży). Do mąki dodać cukier (około 2 łyżek stołowych) i sól (słuszna szczypta). Wlać rozpuszczone drożdże do mąki, do której wcześniej dodać sól i cukier. Zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem na około 30 min w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść, rozwałkować i ułożyć na blasze do pizzy, dodając swoje składniki. Piec około 10-12 minut. Ciasto jest chrupiące i pyszne, polecam!
Uwagi:
Do ciasta na pizzę nie dodajemy mleka ani jajek, bo ciasto twardnieje.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | armando_de |