Ciasto na pizzę (autor armando_de)

Przepis kulinarny

Składniki:

Mąka, woda przegotowana wystudzona, ale nie zimna (letnia), sól, drożdże, cukier.

Jak przyrządzić?

Mąkę przesiać przez sito (około 300 g), w letniej wodzie rozpuścić drożdże (około szklanki wody i pół kostki drożdży). Do mąki dodać cukier (około 2 łyżek stołowych) i sól (słuszna szczypta). Wlać rozpuszczone drożdże do mąki, do której wcześniej dodać sól i cukier. Zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem na około 30 min w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść, rozwałkować i ułożyć na blasze do pizzy, dodając swoje składniki. Piec około 10-12 minut. Ciasto jest chrupiące i pyszne, polecam!

Uwagi:

Do ciasta na pizzę nie dodajemy mleka ani jajek, bo ciasto twardnieje.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Trudnośćprosty
Autorarmando_de

Ciasto na pizzę (autor armando_de): Podobne przepisy

Ciasto na pizzę (autor armando_de): wypróbuj również

Powiązane Tematy