Składniki:
Ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, 1/4 szklanki zimnej wody, 1 łyżka oleju, 1 jajko. Sos: około (bo zawsze robię na oko) 1 opakowania śmietany 18%, 1/4 l mleka, cukier puder (tyle, aby było słodkie), 3 jajka. Bakalie: rodzynki, orzechy, suszone figi i morele.
Jak przyrządzić?
Na mąkę wrzucić masło, posiekać na drobne kawałki (masło musi być zimne i twarde), dodać wodę, olej, jajko i wyrobić ciasto. Mogą zostać małe kawałki niewyrobionego masła. Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki, to wyrobić kulę i zostawić w lodówce na 1 godz. Ciasto wyłożyć na blachę do tarty, zrobić wysokie brzegi, ponakłuwać w wielu miejscach widelcem i piec. Wyjąć z pieca i nałożyć wypełnienie, czylipokrojone suszone figi, morele, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy - wg uznania. Całość zalać sosem (składniki sosu dokładnie wymieszać), uważając, aby nie wypłynął poza brzegi ciasta.Tartę piec do momentu, gdy sos się zetnie i nie będzie płynny.
Uwagi:
Ciasto najlepiej piec w specjalnej okrągłej formie do tarty. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | anya_olk |