Składniki:
Paczka mrożonych brokułów albo bukiet świeżych, pierś kurczaka (pojedyncza), płatki migdałów, ser camembert, jajko, odrobina masła i oliwy do smażenia, bułka tarta, kawałek sera feta.
Jak przyrządzić?
Pokrojonego w kostkę kurczaka usmażyć w ziołach wg uznania (można wykorzystać też panierowany filet, który został z poprzedniego obiadu), brokuły ugotować w cząstkach, wrzucić do miski, wsypać kurczaka i uprażone na maśle migdały, (garstkę, prażą się szybko na rumiany kolor). Posypać kilkoma kawałkami fety, można przyprawić pieprzem. Ser camembert przeciąć na dwa cienkie plastry (można jeszcze na półkola), panierować w jajku i bułce, usmażyć (2 minuty z jednej, 2 minuty z drugiej strony - na oliwie).
Jak podawać?
Sałatki nie mieszać, to ładniej wygląda, można dorzucić kilka czarnych oliwek. Dodatkowo do sera smażonego można podać żurawinę albo borówkę. Naprawdę proste, a efektowne i pyszne. Oczywiście ser i sałatkę można podawać oddzielnie, ale ten zestaw jest niesamowity.
Uwagi:
Dla wegetarian - dobra też jest wersja bezmięsna.Dla tych, co nie mają kurczaka pod ręką - można zastąpić go szynką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | AniaR |