Składniki:
Filet z piersi kurczaka 30-40 dag, 2 duże marchwie, 20 dag ryżu parboiled, kurkuma
garść (7 dag) rodzynek, tyle samo pokruszonych orzechów włoskich, 1 op. przyprawy curry (najlepiej Kamis).
Jak przyrządzić?
Ryż wrzucić na osolony wrzątek (ok. 1 l), dodać łyżeczkę kurkumy i gotować 22 minuty. W tym czasie filet pokroić w kostkę, posypać dokładnie curry i usmażyć na oleju, a obraną marchewkę pokroić w paski i udusić w rondelku z łyżką oleju (10-15 min), pod koniec duszenia dodać curry i wymieszać. Odcedzony ryż posypać curry i ostrożnie wymieszać, do ryżu dodać usmażony filet, marchewkę, rodzynki i orzechy. Delikatnie zamieszać i... gotowe.
Jak podawać?
Podawać na ciepło, na zielonych talerzach, wtedy wygląda bardziej apetycznie.
Uwagi:
Do tej ilości składników dajemy całą przyprawę curry (25 g).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | slavomir |