Składniki:
Puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka kukurydzy, ananas, suszone śliwki kalifornijskie, rodzynki, koperek, majonez.
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać puszkę kukurydzy, odsączonego tuńczyka z puszki (najpierw radzę dodać połowę i ewentualnie na koniec dodać resztę w zależności od upodobania), ananasa pokroić w centymetrowe kawałeczki (też nie za dużo - ewentualnie można potem dodać, aby sałatka była słodkawa), parę sztuk śliwek pokroić w paseczki, wsypać ze dwie szczypty rodzynek. Do wszystkiego dodać łyżkę majonezu (nie za dużo, chodzi o to, aby tylko połączyć składniki) i posiekany koperek.
Jak podawać?
Sałatkę włożyć przed podaniem na jakiś czas do lodówki, aby była zimna.
Uwagi:
Nie podaję dokładnych ilości, bo jedni wolą bardziej słodko - radzę dosypać wtedy rodzynek i śliwek oraz ananasa. Inni wolą, aby bardziej dominował smak tuńczyka - ja próbuję na etapie przygotowań i dosypuję, jak czegoś mi brakuje.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | MAJA X. |