Składniki:
Ciasto 1: 4 jajka, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szkl. oleju, 2 łyżki kakao. Ciasto 2: 4 jajka, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mąki, 1/4 szkl. oleju, 1/2 szkl. maku (suchego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Polewa: 2 budynie, margaryna.
Jak przyrządzić?
Ciasto 1: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Piec ok. 40 min, zależy od piekarnika. Ciasto 2: sposób wykonania taki sam jak wyżej. Krem: jeden budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i gorący wylać na ostudzone ciemne ciasto. Drugi budyń (duży, na 3/4 litra mleka) ugotować w 1/2 litra mleka z 4-5 łyżkami cukru, zależy, jak lubimy. Wystudzić. Utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem. Połowę kremu wyłożyć na ostudzony budyń i przykryć ciastem z makiem. Drugą połowę położyć na ciasto makowe. Wierzch posypać drobnymi orzeszkami lub polać dowolną polewą.
Uwagi:
Kolejność układania: ciemne ciasto, budyń, krem, ciasto z makiem, krem, orzeszki lub polewa. Proporcje na ciasto są podane na normalną, dużą brytfannę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | Ania |