Sk艂adniki:
- 100g rodzynek (lepsze beda biale ale zwykle tez moga byc)
- 75ml ciemnego rumu lub bourbona
- 175g maki
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- pol lyzeczki sody
- pol lyzeczki soli
- 125g masla, rozpuszczonego
- 150g cukru
- 2 jajka
- 4 male bardzo dojrzale banany, rozgniecione
- 60g posiekanych orzechow wloskich
- 1 lyzka olejku waniliowego
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Wloz rodzynki do malego garnka i polej rumem a nastepnie zagotuj. Zdejmij z ognia, przykryj, i zostaw na godzine dopoki rodzynki nie wchlonia alkoholu.
2. Wymieszaj w naczyniu make, proszek do pieczenia, sod i sol.
3. W duzym naczyniu wymieszaj rozpuszczone maslo z cukrem i ubijaj az sie dobrze polaczy. Dodaj jajka i dobrze ubij. Potem dodaj do tego zgniecione banany, nastepnie orzechy, rodzynki, i olejek waniliowy. Wymieszaj i dodaj make, najpierw polowe tego, wymieszaj a potem reszte. Dobrze wymieszaj.4. wlej do formy i piecz ok. 1 godz. i 15 min. w temperaturze 170潞C.
Potrzebne przybory:
1 forma okolo 23 x 13 x 7cm, mikser, miska
Uwagi:
Ja zamiast rumu dodalam wodke i olejek rumowy, wyszlo rownie dobre.
Przepis pochodzi z ksiazki Nigelli. Polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 8-10 kawalkow |
Autor | Heja |