Składniki:
CIASTO:
- 60 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 6 żółtek
- 3 łyżki śmietany
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MAK:
- 30 dag maku (sparzony i zmielony 2 razy)
- 2 żółtka + 2 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bakalie (ilość wg uznania)
KOKOS:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 20 dag wiórków kokosowych
Jak przyrządzić?
CIASTO: na stolnicy posiekać mąkę z tłuszczem, dodać żółtka i resztę składniów. Wszystko dobrze połączyć. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i włożyć do lodówki.
MAK: mak zmiksować z żółtkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, sparzonymi bakaliami. Na końcu połaczyć deliktnie dodając ubite białka.
KOKOS: ubić białka z cukrami, dodać wiórki.
Na blachę wyłożyć jedną część ciasta białego i posmarowac powidłem. Na powidło kłaść kupkami (lub paskami) mak i kokos na przemian. Na to zetrzeć czarne ciasto i ułożyć ponownie na przemian mak i kokos. Na wierzch zetrzeć białe ciasto.
Piec w ok. 170 stopniach około godziny.
Uwagi:
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy upieczone ciacho :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Autor | katherine |