Składniki:
- maślanka lub zsiadłe mleko lub kefir (około 1 litr)- szczypior 1 pęczek- rzodkiewka 1 pęczek- ogórek duży 1 szt.- koper 1/2 pęczka- jajko ugotowane na twardo 4 szt.
Jak przyrządzić?
Maślankę lub zsiadłe mleko lub kefir (najlepiej maślankę) przelać do trzylitrowego naczynia. Warzywa dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą, odsączyć lub osuszyć w czystej lnianej ściereczce. Następnie wszystko pokroić na części średniej wielkości (nie za duże i nie za małe). Jajka ugotować na twardo, schłodzić i posiekać podobnie jak warzywa. Warzywa, jajko wrzucić do naczynia z maślanką, dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Do smaku dodać sól i pieprz. Tak przygotowany chłodnik postawić na 2-3 godziny do lodówki aby się schłodził. Podawać na głębokim talerzu z młodymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem ze skwarkami i odrobiną zarumienionej cebulki.Potrawa wyśmienita na upalne dni.
Potrzebne przybory:
ostry nóż, łyżka drewniana, naczynie trzy litrowe
Jak podawać?
Po schłodzeniu rozlać do głębokich talerzy i podawać z okraszonymi młodymi ziemniakami.
Uwagi:
Smacznego
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | niska |
Autor | Janusz |