Składniki:
3-4 ogórki konserwowe, pół słoika papryki konserwowej, włoszczyzna mrożona - pół paczki, ziemniaki, kiełbasa cienka podwędzana, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana, łyżka mąki (do zasmażki - na oleju lub maśle), natka pietruszki i oczywiście woda.
Jak przyrządzić?
Kroimy w kostkę ogórki i paprykę. Kroimy kiełbasę dowolnie. Do wody wrzucamy kiełbasę, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy. W międzyczasie obieramy i kroimy ziemniaki i dorzucamy je do garnka. Kiedy będą miękkie, dodajemy ogórki i paprykę. Gotujemy jeszcze jakieś 15 min. Robimy zasmażkę i dodajemy do zupy, chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia, łyżka
Jak podawać?
Jak większość zup.
Uwagi:
Jeśli ktoś nie lubi ostrzejszych zup, dla złagodzenia smaku można dodać cukier.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | jolka |