Tatar z polędwicy sarniej - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Około 0,5 kg polędwicy z sarny lub z dzika, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 żółtka, odrobina maggi, pieprz, sól, 1 łyżka oliwy.

Jak przyrządzić?

Mięso przemielić 2 razy przez drobne sito wraz z czosnkiem, dodać koncentrat i drobno posiekaną cebulę. Dobrze rozmącić żółtka z oliwą i wymieszać z potrawą, dodając resztę składników do smaku. Można żółtka rozmącone bez oliwy podawać osobno w sosjerce, ja wolę wersję już wymieszaną z mięsem. Dobrze wyrobić. Można posypać drobno pokrojonymi korniszonami i grzybami marynowanymi. Podsmażyć na patelni kromki dobrego pieczywa, pocierać czosnkiem i smarować tatarem. Smacznego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Autormoni

Tatar z polędwicy sarniej: Podobne przepisy

Tatar z polędwicy sarniej: wypróbuj również

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... Befsztyk tatarski to danie, na które nie wszyscy się skuszą. Surowa wołowina wiele z nas zapewne odstraszy, a szkoda, bo potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i co więcej, drogie panie, przyrządza się ją wyjątkowo szybko. Nie ma tu smażenia, nie ...

dawno temu

Tatar z łososia

... Tatar z łososia to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wyobraź sobie pyszną rybę z aromatycznymi dodatkami: imbirem, kolendrą, sezamem, sokiem cytrynowym. Jeśli chcesz przygotować coś naprawdę wyjątkowego, wykorzystaj ten przepis. Naprawdę warto. ...

dawno temu

Jakie mięso będzie najlepsze do tatara?

... , mogą być pozostałości piór. Nie ma innego sposobu, dlatego lepiej znaleźć zaufanego hodowcę, który będzie nam dostarczał kurczaki czy indyki. Jeśli chcemy przygotować popularnego tatara, musimy wybrać mięso ... najbardziej esencjonalne. Wtedy ...

dawno temu

Polędwiczki cielęce

... , lecz niezwykle smaczną cielęcinę. Jeżeli masz dość kurczaka ze szpinakiem albo zrazów wieprzowych, zobacz, co możesz zrobić z polędwicą cielęcą. Zanim jednak poznasz przepis na jej przyrządzenie, przeczytaj, czym charakteryzuje się omawiane ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... naszego tatara. Kitfo to potrawa, której głównym składnikiem jest drobno siekana, surowa wołowina. Mięso musi być jak najbardziej krwiste, dlatego często dodatkowo podlewa się je jeszcze dodatkowo krwią ...

dawno temu

Truskawki z brukselką?

... Pieczona polędwica z czekoladą i zielonymi żelkami? Niezwykłe reklamy folii spożywczej firmy OSO pojawiły się w Australii. ... Pieczona polędwica z czekoladą i zielonymi żelkami? Niezwykłe reklamy folii spożywczej firmy OSO pojawiły się w ...

dawno temu

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ...

dawno temu

Sos paprykowy - przepis

...   Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek oraz pieczonej polędwicy. Podany z ryżem nadaje potrawom wyrazistego smaku. Jak zrobić sos paprykowy? Przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo ... Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek ...

dawno temu

Zatrucie Salmonellą

... Lato to czas urlopów i … częstych zatruć pokarmowych. Zjadając rozmrożone lody, kremy na bazie surowych jaj czy tradycyjnego tatara, możesz zarazić się bakterią z rodzaju Salmonella. Choroba ...

dawno temu

Galareta z kurczakiem

... atrakcyjnych pomysłów. Począwszy od tak klasycznych potraw jak sałatka jarzynowa albo śledzie po kaszubsku, skończywszy na rybie po grecku albo tatarze wieprzowym. Ciekawym pomysłem na przygotowanie zimnej ...

dawno temu

Kanapka z wołowiną nie tylko jako fast food!

... się zarówno do duszenia, grillowania, pieczenia jak i gotowania. Najbardziej znane nam rodzaje wołowiny to: antrykot, karkówka, udziec, żeberka, polędwica, łopatka a także goleń. Dobre są również podroby tj ...

dawno temu

Krokiety z serem

... ciągle poszukują nowych doznań smakowych, przygotowując coraz to lepsze spaghetti, tatara albo kaczkę w pomarańczach. Nie oznacza to jednak, że smaczne dania muszą być trudne w przyrządzeniu. Istnieje ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... kuchni francuskiej (polędwica smażona z sosem) i rosyjskiej (sos jest dodawany do potrawy). Strogonow składa się z pokrojonej w długie i wąskie paski polędwicy, smażonej z pieczarkami i cebulką, czasem ... pokroił w słupki polędwicę wołową, ...

dawno temu

Stek wołowy

... . Do najsłynniejszych potraw wołowych wytwarzanych z wołowiny zaliczyć trzeba tatara, carpaccio, roladki mięsne i zrazy wołowe, a także wspomniany stek wołowy smażony. Nie zwlekaj i już teraz zobacz, jak zrobić stek ... wołowy, który jest ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... z kurczaka pokrojona i przysmażona, sos pomidorowy z pomidorów z puszki, przyprawy). Jeśli nie możesz zjeść ciepłego dania, także sobie poradzisz. Kanapka z polędwicą i sałatka (pieczywo razowe ... , kilka plasterków polędwicy, pomidory, ogórki, ...

dawno temu

Produkty zakazane w ciąży

... zbożowa będzie lepszym wyborem. Kategorycznie zrezygnuj z potraw przyrządzonych na bazie surowego mięsa (carpacho, tatar, szynka parmeńska, niedogotowana ryba, sushi). Ta sama zasada dotyczy ... surowych jaj (zakazane potrawy: tatar, desery i ...

dawno temu

Ulubione buty gwiazd

... te, na pozór zwyczajne, mokasyny? Nieocenione znaczenie ma na pewno sztuka tworzenia obuwia ze skóry (m.in. sarniej czy amerykańskiego łosia), którą przez 48 lat swojego istnienia firma Minnetonka opanowała ...

dawno temu

Ryby zimą i o każdej porze

... zaspokoi energię na całą noc. Dobrze jest postawić na popularne w Polsce śledzie, ale zamiast moczyć je w oleju, można zrobić np. tatara śledziowego lub śledziową sałatkę z dużą ilością warzyw ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... , które sprawdzają się w smażeniu, marynowaniu, gotowaniu oraz w pieczeniu. W zależności od obróbki, jakiej poddamy mięso, musimy dostosować się do kilku zaleceń. Po pierwsze, smażona polędwica, karkówka ... na wołowinę pieczonąDo pieczenia ...

dawno temu

Tropem włoskich przysmaków – carpaccio

... . polędwicy i rozłożyć ją na oziębionej wcześniej powierzchni talerza. Następnie dodajemy starty ser żółty, posiekaną drobno cebulkę i pomidory koktajlowe. Całość doprawiamy oliwą z oliwek i ziołami ...

dawno temu

Powiązane Tematy