Składniki:
Ciasto francuskie, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, cukier puder, cukier brązowy, 1 jajko.
Jak przyrządzić?
Rozwiń ciasto francuskie i powyciskaj z niego kółka o średnicy mniej więcej od 5 do 8 centymetrów. Jajko rozbij i odlej białko od żółtka. Białko możesz wyrzucić, a żółtko rozmieszaj z dwiema łyżkami stołowymi cukru brązowego. Następnie posmaruj kółka z ciasta żółtkiem z cukrem i na to nasyp orzechów, nasion słonecznika i pestek dyni. Teraz sklej ciastka w kształt pierogów, następnie posmaruj je na wierzchu żółtkiem i wstaw do piekarnika nastawionego na 150 stopni na około 30 minut. W czasie pieczenia przewróć je raz. Gdy wyjmiesz, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | pogodynka |