Składniki:
Ciasto - biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru pudru, 5 łyżek mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (ugotowanego przez 3 godziny na toffi), 1 kostka masła lub margaryny, spirytus. Poncz: zaparzyć mocną herbatę, sporo osłodzić, dodać alkohol (rum lub wódkę, ewentualnie spirytus), wystudzić. Dodatki: biszkopty okrągłe, śmietana 30%, śmietanfix, starta gorzka czekolada - 2 łyżki.
Jak przyrządzić?
Najpierw biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dodając odrobinę soli, następnie dodajemy po 1 żółtku i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy. Pieczemy biszkopt w mniejszej tortownicy temp. 180 stopni ok. 20 minut. Teraz masa: ucieramy na puch masło i do masła dodajemy po łyżce toffi, ubijamy, pod koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu. Czas na bitą śmietanę: Ubijamy śmietankę i dodajemy do niej śmietanfix według przepis (raczej nie daję chemii do śmietanki, ale smietanfix powoduje, że nie podchodzi ona wodą i jest trwalsza). No to do dzieła, składamy: upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na pół, spodnią część nasączamy ponczem i nakładamy ok. 3/4 masy, przykrywamy drugą połówką, wykładamy pozostałą część masy. Na niej układamy biszkopty maczane w ponczu (tylko zanurzyć i wyciągnąć, bo się rozpadną), całość pokrywamy bitą śmietaną, równamy, posypujemy czekoladą. Wkładamy do lodówki. Najlepsze jest nazajutrz, ale kto tyle wytrzyma :)
Potrzebne przybory:
mikser, tortownica
Jak podawać?
Z sercem gorącym - schłodzone :)
Uwagi:
Żeby biszkopt nie opadł, nie należy smarować brzegów tortownicy i najlepiej, by lekko w niej przestygnął, a następnie wyciągnąć i obrócić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Lillith |