Składniki:
Pomidory ok. 8 szt., torebka ryżu, 30 dag pieczarek, cebula, sól, pieprz, może byc boczek wędzony, ale niekoniecznie, ser żółty.
Jak przyrządzić?
Z pomidorów odciąć kapelusiki, wydrążyć miąższ i zostawić w miseczce. Ugotować ryż ok. 15 min. Zesmażyć drobno pokrojone pieczarki z cebulą na patelni, wymieszać z ryżem, dodać miąższ pomidorów (uważać, aby masa nie była za rzadka), starty ser, dosolić, dopieprzyć do smaku. Nakładać do pomidorów, przykryć odciętym kapelusikiem, zapiekać na brytfannie w piekarniku ok. 20 min. Jeśli ktoś się nie może obejść bez mięsa, może dodać zesmażony boczek do farszu, ale zapewniam - bez niego smakuje równie wybornie.
Jak podawać?
Pomidory smakują dobrze jako samodzielna potrawa, zakąska.
Uwagi:
Brytfannę polać niewielką ilością oleju - zapobiega przywieraniu pomidorów.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | niska |
Autor | kb33 |