Składniki:
1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 4 całe jajka, szczypta soli, 3 duże banany.
Jak przyrządzić?
Jaja ubić na pianę z cukrem. Następnie dodać mąkę i sól, wymieszać dokładnie. Banany obrać, pokroić na centymetrowe plastry. Dno tortownicy wyłożyć ciastem, następnie ułożyć plastry banana i zalać całość ciastem. Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni.
Jak podawać?
Bez niczego jest rewelacyjne, ale może być posypane cukrem pudrem lub udekorowane bitą śmietaną.
Uwagi:
Ciasto doskonale smakuje na zimno i na gorąco. Jeżeli nie mamy bananów, to równie dobre są jabłka. Do ciasta można dodać skórkę pomarańczy oraz rodzynki. Ja wolę wersję podstawową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | PAMS4 |