Składniki:
4 plastry karkówki, pieprz, vegeta, 2 ząbki czosnku, papryka ostra (lub słodka, jak kto lubi), 2 marchewki, 3 cebule, olej, ewentualnie papryka świeża.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie zalewy: W zależności od ilości mięsa na 4 plastry do szklanki wlewamy 1/3 oleju i uzupełniamy do połowy szklanki wodą, do tego dosypujemy vegetę, pieprz, paprykę oraz 2 ząbki rozgniecionego czosnku (dobrze by było dodać jeszcze szczyptę majeranku i koperku). Wszystko to mieszamy. Przygotowanie mięsa: Karkówkę kroimy na plastry grubości 1,5 centymetra. Rozbijamy lekko tłuczkiem. Nacieramy zalewą. Odstawiamy na 1-3 godz., po czym karkówkę wyjętą z zalewy podsmażamy na dużym ogniu na patelni (w piekarniku się świetnie upiecze, skruszeje, ale nie zarumieni tak jak na patelni). Obsmażamy obie strony. Odkładamy na talerz i szykujemy naczynie żaroodporne. Na dno naczynia wkładamy marchewkę pokrojoną w grube plastry, na nią paprykę pokrojoną w kostkę, następnie karkówkę, na nią cebulę pokrojoną w plastry (tzn. cebula na pół, a połówka pokrojona w plasterki). Zalewamy wszystko zalewą, w której marynowała się karkówka, przykrywamy naczynie pokrywą żaroodporną lub folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewany do 150 st. C, wkładamy potrawę. Pieczemy w temperaturze 180-200 st. C 1-1,5 godz. w zależności od mięsa, czy jest żylaste, czy nie. Jeśli nie umiemy tego określić, to pieczemy 1 godz. i 20 min i jest OK. Smacznego!
Jak podawać?
Potrawa jest pyszna podawana z ziemniakami, a warzywa robią za surówkę.
Uwagi:
Ja wolę folię, bo pod koniec pieczenia odkrywamy przykrycie, by mogła woda nieco odparować - zawsze warzywa nieco puszczają soki. Więc poręczniejsza jest folia, bo pokrywa się bardzo nagrzewa, ciężko ją potem zdjąć, a folię wystarczy widelcem zsunąć.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | SZWEDKA85 |