Składniki:
1 kg filetów drobiowych, 6 dużych cebul, 4 ząbki czosnku (w całości), pół torebki śliwek suszonych, 1 słoik keczupu, pół kostki masła, sól, pieprz, papryka mielona.
Jak przyrządzić?
Filety kroimy w kostkę i smażymy na większej patelni, dodając sól, pieprz, trochę vegety i oleju. W tym samym czasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło, kroimy cebulę w grubsze plastry i smażymy razem z obranym czosnkiem. Gdy cebula będzie zeszklona, dodajemy do mięsa, również wrzucamy pokrojone śliwki suszone. Przyprawiamy jeszcze papryką i dodajemy po chwili keczup według uznania, żeby potrawa się zagęściła. Polecam gorąco, jest to przepyszny gulasz.
Jak podawać?
Potrawę podawać z ryżem.
Uwagi:
W tej potrawie używamy masła śmietankowego, a śliwki suszone wyglądają w potrawie jak grzyby, smak niesamowity.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | ELA |