Składniki:
Ziemniaki, cebula, marchew, bekon, kiełbasa lub szynka - do wyboru, liście kapusty białej, przyprawy: sól, pieprz, vegeta, trochę smalcu lub margaryny, lub oleju.
Jak przyrządzić?
Duży rondel wyłożyć liśćmi kapusty. Następnie ziemniaki pokroić w dużą kostkę, marchew i cebulę w mniejszą, bekon lub wędlinę dowolnie. Wszystko wymieszać i ułożyć w rondlu. Doprawić do smaku. Wierzch również przykryć liśćmi kapusty. Dodać tłuszcz i kilka łyżek wody. W czasie prażenia kilkakrotnie mieszać i w razie potrzeby uzupełnić wodę. Jednak nie doprowadzić, żeby powstała zupa. To ma się dusić...
Potrzebne przybory:
rondel lub wok, deska, nóż
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem, maślanką lub jogurtem naturalnym. Inni wolą wrzucić do potrawy kilka skrzydełek lub udek kurczaka. Decyzja należy do ciebie.
Uwagi:
Typowa potrawa południa Polski. Robimy ją również na zewnątrz w dużych kociołkach, zwłaszcza jesienią - pycha.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | Srednia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Iwusia |