Składniki:
Pół pęta dobrej kiełbasy (ew. 30 dag mięsa mielonego), 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki lub 4 pomidory średniej wielkości, 5 dag sera żółtego (mogą być 3 plastry), szczypta cukru, soli, pieprzu, oregano, bazylia, tymianek, łyżka śmietany (można nie dodawać), 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, pół paczki makaronu spaghetti.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki, podsmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni, na "kiełbasiany" tłuszcz włożyć cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić na małym ogniu. Dodać sprasowane ząbki czosnku, podsmażać jeszcze ok. 1 min. Do cebuli wlać z puszki bądź wkroić (uprzednio pozbawione skórki i środka) pomidory. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem, ziołami. Przykryć pokrywką, dusić ok. 10 min. Nastepnie do sosu wrzucić podsmażoną kiełbasę, dusić następne 10 min. Do kubka wlać łyżkę śmietany, zahartować 3 łyżkami sosu pomidorowego, wlać z powrotem do sosu, wymieszać. Pokroić w paseczki ser żółty, dodać do sosu, prawie od razu zdjąć z ognia. Ugotować makaron na półtwardo, polać gorącym sosem.
Potrzebne przybory:
patelnia z pokrywką, drewniana łyżka, deska do krojenia, nóż, garnek do ugotowania makaronu
Uwagi:
Danie jest pyszne. Sos wychodzi cudowny, słodko-kwaśny, ale bez tego wstrętnego posmaku, jakie mają gotowe, sklepowe sosy słodko-kwasne.Śmietana na końcu nie jest konieczna, ja dodaję, bo lubię. Kiełbasę można zastąpić mięsem mielonym, jeżeli ktoś lubi, ja zdecydowanie wolę dobrą kiełbasę do tego dania. Nie jest to typowe spaghetti, ale jego domowa wersja. Ja i mój chłopak uwielbiamy je i robimy często. Polecam wszystkim lubiącym makaron i sosy pomidorowe. Ser dodany na końcu oczywiście ślicznie się rozpuszcza i ciągnie jak na pizzy. Mam nadzieję, że wypróbujecie moje nietypowe spaghetti i będzie Wam smakowało!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | edynka |