Składniki:
Chleb (może być nieco czerstwy), cebula, bulion/rosół w kostce, masło, żółty ser, czosnek, pieprz ziołowy, oregano, bazylia.
Jak przyrządzić?
Dwa-trzy dni przed przygotowaniem zupy zrobić grzanki: chleb pokroić w niedużą kostkę, uprażyć (bez dodatku tłuszczu) na patelni lub w piekarniku, na bardzo małym ogniu. Odstawić.Zupa: Cebulę posiekać, zeszklić na patelni na maśle. W międzyczasie zagotować wodę - mniej więcej tyle, aby o 1/4 przykrywała cebulę. W wodzie rozpuścić kostkę rosołową (bulion) mniej więcej w proporcji jedna kostka na 1-1,5 litra wody. Można też użyć wywaru z mięsa domowego wyrobu, należy go jednak rozcieńczyć wodą. Do wrzątku wrzucić zeszkloną cebulę wraz z masłem z patelni, dodać - w zależności od ilości zupy - 2-3 (czasami więcej) łyżki masła. Gotować na małym ogniu ok. 90 minut, w trakcie gotowania dodać przyprawy oraz wyciśnięty czosnek do smaku. Zdjąć zupę z ognia, cebulę w zupie zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, patelnia, garnek, wyciskarka do czosnku, łyżka, tarka, mikser lub sito
Jak podawać?
Przed podaniem zupę zagotować. Na talerz zetrzeć żółty ser, zalać wrzącą zupą, kiedy ciut przestygnie - posypać grzankami.
Uwagi:
Ponieważ większość dań robię "na oko i smak", nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji. W razie czego proszę pytać.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Daria |