Składniki:
2 średnie piersi kurczaka, czosnek (kilka ząbków), 1 cebula, mieszanka chińska -mrożonka, curry, kurkuma, sos sojowy, sos chili, papryka ostra i słodka, cukier, średnia cytryna, makaron sojowy, grzyby mun, oliwa z oliwek, ryż.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w półtalarki, czosnek siekamy, smażymy w woku na oliwie. Piersi kroimy na średnio drobną kostkę i wrzucamy do woka, posypując curry i kurkumą. Kiedy mięso będzie już gotowe, wrzucamy mrożone warzywa i dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywa będą miękkie, doprawiamy sos (powstały z oliwy i wody po mrożonce) kolejno sosem sojowym, sosem chili, papryką, wyciskamy połówkę cytryny i doprawiamy cukrem, żeby nie było zbyt kwaśne. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i czekamy 2-3 minuty, aż zmięknie, i dorzucamy do woka. Grzyby lekko siekamy na drobniejsze kawałki i także dorzucamy. Dusimy wszystko jeszcze chwilę i gotujemy ryż. Nakładamy potrawkę na ugotowany ryż.
Potrzebne przybory:
wok, nóż, deska do krojenia, coś do mieszania w woku (nie metalowego)
Jak podawać?
Najczęściej robię to danie na 3 osoby z 2 torebkami ryżu. Proporcje są zachowane. Domyślam się, że każdy doprawi sos wedle swojego uznania.Pozostaje mi życzyć smacznego.
Uwagi:
Sos najlepiej doprawiać, cały czas smakując, czy nie jest zbyt ostry czy zbyt kwaśny. Ja czasem dodaję jeszcze łyżkę keczupu. By zagęścić sos, dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody (mieszam w kubeczku) i dodaję stopniowo do uzyskania idealnej konsystencji.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | tiffany:) |