Pieczeń w warzywach - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1/2 kg świeżej szynki, 4 marchwie, 2 pietruszki, 1 mały seler, 2-3 pomidory lub mała puszka przecieru pomidorowego, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny (cały), sól, 2-3 łyżki masła.

Jak przyrządzić?

Mięso oczyszczamy z błonek i wykrawamy tłuszcz. Następnie zbijamy rączką noża (nie rozbijać tłuczkiem, żeby nie miażdżyć włókien) i nacieramy solą. Mięso wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na 24 godz.). Rozgrzewamy masło i obsmażamy ze wszystkich stron mięso, tak żeby się zrumieniło. Warzywa (oprócz pomidorów) obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do smażącego się mięsa, dosypujemy przypraw i dusimy na bardzo małym ogniu. Nie dolewamy wody - warzywa puszczą sok. Gdy mięso będzie miękkie (po 2,5-3 godzinach duszenia), dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory i dusimy jeszcze pół godziny. Wyjmujemy mięso, kroimy na plastry i układamy na półmisku. Warzywa przecieramy przez sito i tym sosem polewamy mięso. Gotowe.

Jak podawać?

W kuchni staropolskiej ziemniaki raczej się nie pojawiały. Nawet w czasach nam bliższych, czyli XIX stulecie, były one pomijane. Zamiast nich do mięs podawano kasze wszelkiego rodzaju, makarony i kładzione kluski oraz różnego rodzaju warzywa - smażone tarte buraczki, duszoną marchewkę i tak dalej. Dlatego jako dodatki polecam właśnie kaszę lub kładzione kluski.

Uwagi:

Przypraw dodajemy, ile kto lubi. Ponieważ to dość stary przepis, powinno być ich dużo - staropolska kuchnia była bardzo korzenna.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania210 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt20 zł
AutorJurek

Pieczeń w warzywach: Podobne przepisy

Pieczeń w warzywach: wypróbuj również

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami

... Pieczeń wieprzowa to świetny pomysł na obiad w mroźny zimowy dzień. Kiedy patrzymy za okno, to raczej nie marzy nam się lekki posiłek, złożony z samych warzyw, ale coś konkretnego, co pozwoli ... przetrwać spacer urozmaicany lodowatymi ...

dawno temu

Pieczenie ciasta - jak to zrobić lepiej?

... Pieczenie ciasta wcale nie jest proste. Często mamy sobie wiele do zarzucenia. Kiedy babcia tłumaczyła nam, jak to zrobić, miałyśmy ważniejsze sprawy, a teraz tamte wiadomości tak bardzo by się przydały. Spróbujmy wszystko sobie przypomnieć. ... ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak ozdobić tort owocami świeżymi lub mrożonymi? Glazurowanie owoców

... Pieczenie ciast to prawdziwa sztuka. Idealna kompozycja smaków, aksamitne kremy, puszyste biszkopty i kruche chrupki – o tym wszystkim musi pamiętać wirtuoz tortów. Bywa on – na równi z malarzem ... czy rzeźbiarzem – prawdziwym mistrzem sztuk ...

4 miesiące temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... kolejności otrzymują owoce i wybrane warzywa, które są bogatym źródłem witamin i wartościowych składników mineralnych. Istotne jest zatem, by już od najmłodszych lat zachęcać dziecko do spożywania warzyw, by mogły one towarzyszyć dzieciom w ich ...

dawno temu

Warzywa z grilla

... grilla, są pieczone na nim warzywa. W jaki sposób je przygotować? Które z nich sprawdzają się na ruszcie najlepiej? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać odpowiedzi na te i inne pytania. ... , papryka, cebula, ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy ... się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ...

dawno temu

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

... Dzieci nie znoszą warzyw i zawsze zostawiają je na talerzu. Argument, że warzywa są zdrowe i wydłużają życie, to marna karta przetargowa dla np. czterolatka. Wyrabianie nawyku jedzenia warzyw ... to szczególnie karkołomne zadanie dla rodziców. ...

dawno temu

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Pokochaj zielone warzywa

...   Niektóre z warzyw mogą nas odrzucać – wyglądem, zapachem lub smakiem. Do takich warzyw zaliczają się między innymi brokuły, brukselka, groszek nieraz nawet kalafior. Warto jednak je polubić i często jeść, bo dostarczają organizmowi dużo ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... Zimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin. Wprawdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, ale mrożonych mamy pod dostatkiem. Jeśli zastanawiasz się co można z nimi ... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod ...

dawno temu

Pięć kiepskich wymówek od jedzenia warzyw

... Mama miała rację – trzeba jeść warzywa, żeby być zdrowym. Ostatnio trochę zaniedbałaś zdrowe nawyki żywieniowe i nie zjadasz swojej dziennej dawki zieleniny? Przedstawiam najczęściej stosowane wymówki od jedzenia warzyw i sposoby, by mimo ...

dawno temu

Jakie warzywa dla niemowląt?

... Warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów. Bez nich prawidłowy rozwój dziecka wydaje się być niemożliwy. Jak powinno wyglądać pierwsze spotkanie maluszka z warzywami? ... Warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów. Bez nich prawidłowy ...

dawno temu

Recepta na walkę z suchością oczu

... . Dlatego jeśli zauważyłaś takie symptomy jak pieczenie, „piasek” pod powiekami lub lekkie swędzenie podczas mrugania to czas działać! ... . Dlatego jeśli zauważyłaś takie symptomy jak pieczenie, „piasek” pod powiekami lub lekkie swędzenie ...

dawno temu

Gdy masz suche oczy…

...   Zbyt długo czytasz, oglądasz telewizję czy siedzisz przed komputerem – możesz mieć problemy z oczami, a dokładnie z ich nawilżeniem. Jeśli odczuwasz pieczenie, „piasek” pod powiekami lub lekkie swędzenie podczas mrugania – pomyśl o odpoczynku ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. ... 1862207 Choć w supermarketach praktycznie przez cały rok można kupić ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... Ten kulinarny rytuał polega na zanurzeniu owoców lub warzyw na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich w zimnej wodzie. Choć nie każdy o tym pamięta, to taka czynność znacznie ... się przed zamrożeniem danego produktu, ...

dawno temu

Ziemniak - warzywo z historią

... Ziemniak nie jest może najbardziej ekstrawaganckim warzywem. Jednak w naszym kraju wciąż jest najpopularniejszym dodatkiem do dań głównych. Niewiele osób jednak wie, jak ciekawą historią ... kulturę Inków do tego stopnia, że powstawały rzeźby w ...

dawno temu

Powiązane Tematy