Składniki:
1/2 kg świeżej szynki, 4 marchwie, 2 pietruszki, 1 mały seler, 2-3 pomidory lub mała puszka przecieru pomidorowego, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny (cały), sól, 2-3 łyżki masła.
Jak przyrządzić?
Mięso oczyszczamy z błonek i wykrawamy tłuszcz. Następnie zbijamy rączką noża (nie rozbijać tłuczkiem, żeby nie miażdżyć włókien) i nacieramy solą. Mięso wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na 24 godz.). Rozgrzewamy masło i obsmażamy ze wszystkich stron mięso, tak żeby się zrumieniło. Warzywa (oprócz pomidorów) obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do smażącego się mięsa, dosypujemy przypraw i dusimy na bardzo małym ogniu. Nie dolewamy wody - warzywa puszczą sok. Gdy mięso będzie miękkie (po 2,5-3 godzinach duszenia), dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory i dusimy jeszcze pół godziny. Wyjmujemy mięso, kroimy na plastry i układamy na półmisku. Warzywa przecieramy przez sito i tym sosem polewamy mięso. Gotowe.
Jak podawać?
W kuchni staropolskiej ziemniaki raczej się nie pojawiały. Nawet w czasach nam bliższych, czyli XIX stulecie, były one pomijane. Zamiast nich do mięs podawano kasze wszelkiego rodzaju, makarony i kładzione kluski oraz różnego rodzaju warzywa - smażone tarte buraczki, duszoną marchewkę i tak dalej. Dlatego jako dodatki polecam właśnie kaszę lub kładzione kluski.
Uwagi:
Przypraw dodajemy, ile kto lubi. Ponieważ to dość stary przepis, powinno być ich dużo - staropolska kuchnia była bardzo korzenna.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 210 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Jurek |