Pieczeń w warzywach - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1/2 kg świeżej szynki, 4 marchwie, 2 pietruszki, 1 mały seler, 2-3 pomidory lub mała puszka przecieru pomidorowego, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny (cały), sól, 2-3 łyżki masła.

Jak przyrządzić?

Mięso oczyszczamy z błonek i wykrawamy tłuszcz. Następnie zbijamy rączką noża (nie rozbijać tłuczkiem, żeby nie miażdżyć włókien) i nacieramy solą. Mięso wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na 24 godz.). Rozgrzewamy masło i obsmażamy ze wszystkich stron mięso, tak żeby się zrumieniło. Warzywa (oprócz pomidorów) obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do smażącego się mięsa, dosypujemy przypraw i dusimy na bardzo małym ogniu. Nie dolewamy wody - warzywa puszczą sok. Gdy mięso będzie miękkie (po 2,5-3 godzinach duszenia), dodajemy obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory i dusimy jeszcze pół godziny. Wyjmujemy mięso, kroimy na plastry i układamy na półmisku. Warzywa przecieramy przez sito i tym sosem polewamy mięso. Gotowe.

Jak podawać?

W kuchni staropolskiej ziemniaki raczej się nie pojawiały. Nawet w czasach nam bliższych, czyli XIX stulecie, były one pomijane. Zamiast nich do mięs podawano kasze wszelkiego rodzaju, makarony i kładzione kluski oraz różnego rodzaju warzywa - smażone tarte buraczki, duszoną marchewkę i tak dalej. Dlatego jako dodatki polecam właśnie kaszę lub kładzione kluski.

Uwagi:

Przypraw dodajemy, ile kto lubi. Ponieważ to dość stary przepis, powinno być ich dużo - staropolska kuchnia była bardzo korzenna.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania210 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt20 zł
AutorJurek

Pieczeń w warzywach: Podobne przepisy

Pieczeń w warzywach: wypróbuj również

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami

... Pieczeń wieprzowa to świetny pomysł na obiad w mroźny zimowy dzień. Kiedy patrzymy za okno, to raczej nie marzy nam się lekki posiłek, złożony z samych warzyw, ale coś konkretnego, co pozwoli ... przetrwać spacer urozmaicany lodowatymi ...

dawno temu

Pieczenie ciasta - jak to zrobić lepiej?

... Pieczenie ciasta wcale nie jest proste. Często mamy sobie wiele do zarzucenia. Kiedy babcia tłumaczyła nam, jak to zrobić, miałyśmy ważniejsze sprawy, a teraz tamte wiadomości tak bardzo by się przydały. Spróbujmy wszystko sobie przypomnieć. ... ...

dawno temu

Warzywa i owoce, które możemy uprawiać na balkonie

... Zanim zdecydujemy się jednak na uprawę warzyw i owoców w doniczkach, oceńmy, czy na naszym balkonie panują sprzyjające warunki. Sadzonki wymagają dużej ilości słońca, regularnego podlewania ... oraz systematycznej pielęgnacji. Do uprawy warzyw i ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Warzywa z grilla

... grilla, są pieczone na nim warzywa. W jaki sposób je przygotować? Które z nich sprawdzają się na ruszcie najlepiej? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać odpowiedzi na te i inne pytania. ... , papryka, cebula, ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... kolejności otrzymują owoce i wybrane warzywa, które są bogatym źródłem witamin i wartościowych składników mineralnych. Istotne jest zatem, by już od najmłodszych lat zachęcać dziecko do spożywania warzyw, by mogły one towarzyszyć dzieciom w ich ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy ... się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ...

dawno temu

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

... Dzieci nie znoszą warzyw i zawsze zostawiają je na talerzu. Argument, że warzywa są zdrowe i wydłużają życie, to marna karta przetargowa dla np. czterolatka. Wyrabianie nawyku jedzenia warzyw ... to szczególnie karkołomne zadanie dla rodziców. ...

dawno temu

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... Zimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin. Wprawdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, ale mrożonych mamy pod dostatkiem. Jeśli zastanawiasz się co można z nimi ... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod ...

dawno temu

Pokochaj zielone warzywa

...   Niektóre z warzyw mogą nas odrzucać – wyglądem, zapachem lub smakiem. Do takich warzyw zaliczają się między innymi brokuły, brukselka, groszek nieraz nawet kalafior. Warto jednak je polubić i często jeść, bo dostarczają organizmowi dużo ...

dawno temu

Pięć kiepskich wymówek od jedzenia warzyw

... Mama miała rację – trzeba jeść warzywa, żeby być zdrowym. Ostatnio trochę zaniedbałaś zdrowe nawyki żywieniowe i nie zjadasz swojej dziennej dawki zieleniny? Przedstawiam najczęściej stosowane wymówki od jedzenia warzyw i sposoby, by mimo ...

dawno temu

Jakie warzywa dla niemowląt?

... Warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów. Bez nich prawidłowy rozwój dziecka wydaje się być niemożliwy. Jak powinno wyglądać pierwsze spotkanie maluszka z warzywami? ... Warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów. Bez nich prawidłowy ...

dawno temu

7 obiadów z jednych zakupów? Tak, to możliwe!

... Codzienne zakupy? W obecnej sytuacji nie wchodzą w grę! Czy da się zaplanować obiady na cały tydzień tak, aby do sklepu wybrać się tylko raz? I jak przemycać w diecie warzywa, które przecież szybko ... waste możesz wykorzystać ziemniaki z ...

4 miesiące temu

Recepta na walkę z suchością oczu

... . Dlatego jeśli zauważyłaś takie symptomy jak pieczenie, „piasek” pod powiekami lub lekkie swędzenie podczas mrugania to czas działać! ... . Dlatego jeśli zauważyłaś takie symptomy jak pieczenie, „piasek” pod powiekami lub lekkie swędzenie ...

dawno temu

Gdy masz suche oczy…

...   Zbyt długo czytasz, oglądasz telewizję czy siedzisz przed komputerem – możesz mieć problemy z oczami, a dokładnie z ich nawilżeniem. Jeśli odczuwasz pieczenie, „piasek” pod powiekami lub lekkie swędzenie podczas mrugania – pomyśl o odpoczynku ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. ... 1862207 Choć w supermarketach praktycznie przez cały rok można kupić ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... Ten kulinarny rytuał polega na zanurzeniu owoców lub warzyw na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich w zimnej wodzie. Choć nie każdy o tym pamięta, to taka czynność znacznie ... się przed zamrożeniem danego produktu, ...

dawno temu

Powiązane Tematy