Składniki:
0,5 kg miękkiego schabu, 2 średniej wielkości marchewki, 1,5 cebuli, olej do smażenia, 0,5 l bulionu z kostki, garść rodzynek, garść migdałów(drobno pokrojonych), 1/2 szklanki wina białego, 3-4 średniej wielkości pomidory, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, koperek (1 pęczek), garść orzechów włoskich (połówek), sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w drobną kostkę, następnie obtoczyć w mące (będzie bardziej soczyste), podsmażyć do ścięcia, przełożyć do garnka. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć do zeszklenia na pozostałym tłuszczu po schabie. Wszystko przełożyć do garnka z mięsem. Marchewkę pokroić w talarki, dodać rodzynki, orzechy, migdały, zioła prowansalskie, drobniutko posiekany koperek. Wszystko poddusić ok. 10 min. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i drobno pokroić, wrzucić do mięsa, następnie dodać bulion i wino, posolić, popieprzyć do smaku. Dusić na wolnym ogniu ok. 35 min, od czasu do czasu mieszając. Podawać np. z makaronem spaghetti, ryżem lub duszonymi ziemniakami. Życzę smacznego.
Jak podawać?
Potrawa zdaje egzamin na kolację we dwoje przy świecach i białym winie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | Justyna.m |