Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki,
4,3 dkg drożdży,
1/4 szklanki ciepłej wody,
łyżeczka soli,
5 łyżek stołowych oleju,
Sos pomidorowy:
puszka krojonych pomidorów,
5-6 ząbków czosnku,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
Nadzienie:
60 dkg żółtego sera,
1-2 Papryki Czerwone,
15 dk pieczarek,
250 g mrożonki owoców morza,
czosnek,
bazylia, oregano,
cebula,
salami (około 20 plasterków).
Jak przyrządzić?
Ciasto:Przesiewamy mąkę do miski,dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy, a następnie robimy na środku wgłębienie. Drożdże rozdrabniamy i wrzucamy do szklanki z letnią, przegotowaną wodą, mieszamy, do uzyskania jednolitej zawiesiny. Całość wlewamy we wgłębienie w mące, nakrywamy miskę bawełnianą szmatką i odstawiamy na około 10-15 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia drożdży. Po tym czasie zagniatamy mąkę z drożdżami i olejem, raz dolewamy jeszcze trochę wody i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk.Następnie tak wyrobione ciasto, znowu nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Sos do pizzy:Osączamy pomidory z soku, przerzucamy je do miseczki, następnie przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy do pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także dosypujemy zioła prowansalskie (przetarte na dłoniach by wydobyć z nich aromat - ziół dodajemy według uznania)Sos odstawiamy by wszystkie składniki się "przegryzły".Nadzienie:Owoce morza zamrożone przekładamy z paczki do jakiejś miseczki, zalewamy gotującą wodą i trzymamy w tej wodzie około 2-3 minut. Odlewamy wodę i odstawiamy owoce morza na bok. Kolejnym krokiem jest pokrojenie warzyw. Paprykę przedzielamy na pół, pozbywamy się gniazd z nasionami i kroimy na podłóżne kawałki o grubości około 7 mm, odkładamy do jakiegoś naczynka. Obieramy cebulę i kroimy na piórka, to samo z pieczarkami. Obieramy kilka ząbków czosnku (około 2-3, bo już jest w sosie, więc nie trzeba zbyt wielu) kroimy go na grubą kostkę.Po tych czynnościach wyjmujemy ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 5-7mm. Taka porcja Ciasta starcza na blachę o wymiarach 45x35 cm.Blachę smarujemy olejem, lub innym tłuszczem, przekładamy nań nasze ciasto.Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie kładziemy pokrojoną cebulę, salami, frutti di mare, posiekany czosnek, pieczarki i paprykę, wszystko to posypujemy oregano i bazylią i wstawiamy do pieca nagrzanego do 230 st.Pieczemy tak długo, aż wszystkie składniki będą w miarę upieczone - czyli około 10-15 minut, po tym czasie wyjmujemy pizzę i posypujemy potartym serem. Wkładamy ponownie i czekamy aż ser się roztopi.Gotowe :)
Uwagi:
Zamiast oregano i bazylii w liściach, polecam kostki knorr tych ziół. Jeżeli chcemy by ser się zrumienił, to odpalamy grzanie z góry - wtedy oprócz tego iż będzie się wspaniale ciągnął na pizzy, będzie również z góry brązowy i chrupiący.Żeby piekarnik był dostatecznie rozgrzany, włączamy przed przyrządzaniem sosu i krojeniem warzyw.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kudlaty |