Składniki:
21 rurek cannelloni,
700ml mleka,
500g sera ricotta,
150g startego parmezanu,
150g sera gorgonzola,
100g sera pecorino,
150g szpinaku,
80g orzechów włoskich,
80g migdałów,
40g masła,
30g mąki,
30g oliwy z oliwek,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Najpierw zajmujemy się orzechami i migdałami. Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na parę/naście minut. Po upływie tego czasu obieramy je ze skórki, po czym prażymy delikatnie na suchej patelni, lub w piekarniku. Następnie zawijamy je w ściereczkę i rozdrabniamy delikatnie, np tłuczkiem do mięsa.Orzechy włoskie prażymy jak migdały, zawijamy w ściereczkę i pocierając staramy się usunąć z nich skórkę. Następnie je także rozdrabniamy(tym razem "ręcami", orzechy nie są tak twarde jak migdały).Szpinak (świeży!) myjemy i zostawiamy do wyschnięcia, w tym czasie możemy się zająć tarciem parmezanu i peccorino.Suchy szpinak kroimy w niezbyt cienkie paski, następnie podsmażamy przez parę minut na oliwie, pod sam koniec dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Zostawiamy do przestygnięcia. W sporej misce mieszamy ricottę z połową parmezanu, szpinakiem, orzechami i migdałami, solimy i pieprzymy.Teraz najtrudniejsza część przepisu, czyli nadziewanie cannelloni. Nie musimy ich na szczęście wcześniej obgotowywać, ale i tak jest to zadanie wymagające ogromnej zręczności manualne.Ja nadziewam za pomocą noża, najpierw wpychając farsz od jednej strony, potem od drugiej. Nadziany makaronik układamy na jakimś blacie i bierzemy się za sos, rozgrzewając jednocześnie piekarnik do temperatury 180 stopni.W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mocno mieszając dolewamy mleka. Pilnujemy, co by nie powstały grudki. Uwaga, sos będzie miał dość luźną konsystencję i taka ma ona być, przestrzegam przed dosypywaniem mąki!Kiedy wszystko już się ładnie połączy i podgrzeje, dodajemy gorgonzolę pokrojoną na kawałki i pozostałe pół parmezanu. Mieszamy wszystko na maleńkim ogniu, aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem.Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy połowę sosu, układamy cannelloni i zalewamy drugą połową. Zapiekamy ok 40 minut.Na talerzu posypujemy danie świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy dobrej jakości oliwą.Podajemy ze schłodzonym białym pół/wytrawnym winkiem.Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | punia |