Cannelloni z serami, szpinakiem, orzechami i migdałami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

21 rurek cannelloni,
700ml mleka,
500g sera ricotta,
150g startego parmezanu,
150g sera gorgonzola,
100g sera pecorino,
150g szpinaku,
80g orzechów włoskich,
80g migdałów,
40g masła,
30g mąki,
30g oliwy z oliwek,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Najpierw zajmujemy się orzechami i migdałami. Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na parę/naście minut. Po upływie tego czasu obieramy je ze skórki, po czym prażymy delikatnie na suchej patelni, lub w piekarniku. Następnie zawijamy je w ściereczkę i rozdrabniamy delikatnie, np tłuczkiem do mięsa.Orzechy włoskie prażymy jak migdały, zawijamy w ściereczkę i pocierając staramy się usunąć z nich skórkę. Następnie je także rozdrabniamy(tym razem "ręcami", orzechy nie są tak twarde jak migdały).Szpinak (świeży!) myjemy i zostawiamy do wyschnięcia, w tym czasie możemy się zająć tarciem parmezanu i peccorino.Suchy szpinak kroimy w niezbyt cienkie paski, następnie podsmażamy przez parę minut na oliwie, pod sam koniec dodajemy 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Zostawiamy do przestygnięcia. W sporej misce mieszamy ricottę z połową parmezanu, szpinakiem, orzechami i migdałami, solimy i pieprzymy.Teraz najtrudniejsza część przepisu, czyli nadziewanie cannelloni. Nie musimy ich na szczęście wcześniej obgotowywać, ale i tak jest to zadanie wymagające ogromnej zręczności manualne.Ja nadziewam za pomocą noża, najpierw wpychając farsz od jednej strony, potem od drugiej. Nadziany makaronik układamy na jakimś blacie i bierzemy się za sos, rozgrzewając jednocześnie piekarnik do temperatury 180 stopni.W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mocno mieszając dolewamy mleka. Pilnujemy, co by nie powstały grudki. Uwaga, sos będzie miał dość luźną konsystencję i taka ma ona być, przestrzegam przed dosypywaniem mąki!Kiedy wszystko już się ładnie połączy i podgrzeje, dodajemy gorgonzolę pokrojoną na kawałki i pozostałe pół parmezanu. Mieszamy wszystko na maleńkim ogniu, aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem.Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy połowę sosu, układamy cannelloni i zalewamy drugą połową. Zapiekamy ok 40 minut.Na talerzu posypujemy danie świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy dobrej jakości oliwą.Podajemy ze schłodzonym białym pół/wytrawnym winkiem.Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Autorpunia

Cannelloni z serami, szpinakiem, orzechami i migdałami: Podobne przepisy

Cannelloni z serami, szpinakiem, orzechami i migdałami: wypróbuj również

Cannelloni ze szpinakiem

... tylko z klasycznych nitek, spaghetti albo kokardek, czas, aby twoja kuchnia przestała być nudna. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie rodzaje makaronów możesz wykorzystać do ulubionych potraw, a także poznasz przepis na cannelloni ...

dawno temu

Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)

...   Pierwotnie ten tekst miał być o czymś zupełnie innym, ale piszę go „na głodnego”, a przez tekst Damiesy mam straszną ochotę na cannelloni. Tyle moich osobistych wynurzeń. A co do cannelloni – któż ... za nimi nie przepada? Wspaniałe makaronowe ...

dawno temu

Makaron cannelloni - przepisy

... Włoska kuchnia to bogaty zestaw potraw, które z dodatkiem sosu pomidorowego i sera żółtego stanowią kulinarną wizytówkę tamtych rejonów świata. Jednym z takich specjałów jest cannelloni ... , który świetnie podkreśli smak mięsa. Jeśli więc ...

dawno temu

MIGDAŁY

... Migdały zalicza się do orzechów. Są bardzo cenione przez dietetyków i lekarzy, bowiem zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Jak działają na organizm i czy migdały są kaloryczne? ... 1. Migdały – właściwości Migdały nazywane są jedyni z ...

dawno temu

Jak zrobić cannelloni?

... zadanie jest do wykonania, jeśli tylko poznacie tajniki przygotowania pysznej włoskiej potrawy pod tajemniczą nazwą cannelloni. ... i doprawiamy solą oraz pieprzem. Cannelloni ze szpinakiem Szpinak należy rozmrozić i nieco podgrzać na patelni na ...

dawno temu

Jak przyrządzić szpinak?

... Szpinak należy jeść na surowo lub lekko podgotowany. Długie gotowanie pozbawia go cennych przeciwutleniaczy. Jak smacznie przyrządzić szpinak? Oto przepis na prawdziwą bombę witaminową – sałatka ze szpinaku i pomarańczy. Mniam! ... – sałatka ze ...

dawno temu

Nowoczesny dziadek do orzechów

... go opisujące. Dziadka można używać do rozgniatania wszystkich rodzajów orzechów, jakie tylko istnieją na świecie - od najmniejszych do największych - wśród nich: migdałów, orzechów laskowych czy nawet dużych orzechów włoskich. Możesz nabyć ...

dawno temu

Migdały nie tylko od święta

... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z migdałami, karp w galarecie z migdałami to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. ... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie otworki. Najczęściej podawana jest jako dodatek do sałatek czy potraw ze szpinakiem, ale także w połączeniu z innymi serami. Ser ten stosuje się także do pizzy wegetariańskiej i zapiekanek. ... ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... się z serami – ...

dawno temu

Sałatka ze szpinaku

... Jednym z produktów żywnościowych, do którego jedzenia czasami trzeba dorosnąć, jest szpinak. Warzywo to często jest koszmarem z naszych dziecięcych lat, dlatego też nie decydujemy się, by odkryć je ... dotychczas szpinak z mało estetycznie ...

dawno temu

Potrawy ze szpinakiem

... Znienawidzony przez dzieci szpinak to istne źródło witamin. Nie dziwi fakt, że w latach naszej młodości wiele z nas było zmuszanych do jego jedzenia przez nasze mamy pod pretekstem "to dla Twojego ... zdrowia”. Dziś już wiemy, że wiele było w ...

dawno temu

Wartość odżywcza migdałów

... Światowa uprawa migdałów znajduje się w Ameryce, jednak w Europie ich spożycie jest równie popularne. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że oprócz walorów smakowych, ta chrupiąca i zdrowa przekąska kryje w sobie wiele cennych właściwości. ...

dawno temu

Szpinak z jajkiem - kuchnia włoska

... Szpinak z jajkiem to pyszna i efektowna przystawka. Małe zielone liście są bardzo zdrowe, dlatego warto przygotowywać je na różne sposoby i odkrywać nowe możliwości. To danie kuchni włoskiej, możemy sobie więc wyobrazić gorące noce pełne śmiechu ...

dawno temu

Szpinak - jak go smacznie przyrządzić?

... i jodu. Choć szpinak posiada wiele zdrowotnych właściwości mało osób go lubi. Dlaczego? Być może nie potrafią go smacznie przyrządzić. Jak przemycić szpinak do menu domowników? ... i posypać startym serem lub użyć go jako nadzienia do krokietów. ...

dawno temu

Polubić szpinak – z czym to jeść?

... Dla wielu szpinak to potrawa, która swoim wyglądem skutecznie zniechęca do spróbowania. Jednak jak to zwykle bywa z daniami, których forma, czy koloryt raczej nie zachwyca, to nie da się ukryć ... , że przepisy na kulinarne specjały z dodatkiem ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Szpinak z jajkiem

... Uwielbiasz naleśniki ze szpinakiem i chcesz poczuć jego smak w innym daniu? Zastanawiasz się co zrobić z liśćmi szpinaku? Wypróbuj to pyszne warzywo z jajkiem. Duszony szpinak jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i nadzwyczaj pyszny! ... Uwielbiasz ...

dawno temu

Powiązane Tematy