Składniki:
Bagietka (może być też zwykły chleb pokrojony w kromki lub wzdłuż - smakuje równie dobrze) koncentrat pomidorowy lub pomidory, ser typu camembert, kiełbasa peperoni lub szynka, oliwa z oliwek, chili, oregano.
Jak przyrządzić?
Bagietkę/chleb przekroić wzdłuż lub pokroić w kromki o grubości 1,5-2 cm., posmarować oliwą z oliwek (bądź masłem jak kto woli)następnie koncentratem pomidorowym (jeśli mają to być pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i ułożyć je na bagietce). Lekko oprószyć drobinkami zmielonej chili, kilkoma płatkami oregano, następnie ułożyć plasterki peperoni bądź szynki oraz niewielkie kawałeczki sera. Używam sera camembert bo bardzo dobrze się rozpuszcza i lekko zapieczony jest bardzo smaczny (polecam Sekret Mnicha). Najlepiej gdy ser już trochę poleży w lodówce i po przyciśnięciu jest miękki.Przed nałożeniem sera odkroić pleśń (dodaje - moim zdaniem niepasującej do tego dania-goryczki). Zapiec dowolnie (piekarnik, grill, mikrofala) do momentu aż ser się rozpuści. W tradycyjnej brunchetcie bagietkę smaruje się również rozgniecionym czosnkiem. Danie nieco podobne do pizzy ale na chlebie/bagietce całość moim zdaniem smakuje lepiej i jest lżejsze. Smacznego!
Jak podawać?
Dobrze smakuje z colą lub półwytrawnym czerwonym winem
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | edyta |