Składniki:
70 dag wołowiny, 3 cebule, 3 łyżki mąki, po łyżce kminu rzymskiego, papryki ostrej i majeranku, 2 świeże pomidory, starta skórka z cytryny, puszka koncentratu, pomidorowego, 1 papryka czerwona i żółta, sól, pieprz do smaku i około 4 łyżek oleju.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie przełożyć mięso do miski. W tym samym garnku usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać do niej pokrojoną w paski paprykę, majeranek, kmin, paprykę w proszku, mąkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać, a następnie włożyć wołowinę i zalać wszystko dwoma szklankami wody, dodając do tego starta skórkę z cytryny. Wszystko należy dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie należy dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory i dolać ok. dwóch litrów wody, doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować jeszcze 10 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i podawać gorące. Smacznego.
Jak podawać?
Zupę podawać gorącą z natką pietruszki dla ozdoby.
Uwagi:
Słodką paprykę można pominąć.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Moniulek |