Składniki:
Puszka tuńczyka w oleju duże kawałki,
1 szklanka ryżu,
1 czerwona papryka,
1 por (Ta zielona część - daje ładny efekt kolorystyczny),
curry,
przyprawa do zup typu „vegeta”.
Jak przyrządzić?
Ugotować ryż w 2 szklankach wody i zacząć rozgrzewać piekarnik. W między czasie pokroić w kostkę paprykę i pora. Otworzyć puszkę z rybą, część oleju wlać do naczynia żaroodpornego i rozsmarować po ściankach, dzięki temu zapiekanka nie powinna się przykleić do naczynia.Połowę ryżu wsadzić do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić równo po jego dnie. Na ryżu w miarę równomiernie wysypać paprykę, następnie kawałki tuńczyka i pora a całość posypać curry. Przykryć resztą ryżu, na wierzch wylać to co zostało w puszcze po tuńczyku (drobne kawałeczki i olej) i posypać przyprawą do zupy.Wsadzić do piekarnika i zapiekać około godziny.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne z pokrywką.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Zbyszek |