Składniki:
4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki, szklanka kiełków pszennych (np Sante), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, owoce np brzoskwinie z puszki, śliwki, truskawki, co kto woli.
Jak przyrządzić?
Żółtka oddziel od białek. Ubij na sztywno pianę z białek z 1 łyżeczką cukru, pomału dodawaj resztę cukru i ubijaj mikserem. Dodawaj kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kiełkami. Dokładnie wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do wypieków przełóż masę. Na wyrównanej powierzchni ułóż owoce (pokrojone w kostkę brzoskwinie/ połówki śliwek lub truskawek). Wstaw do gorącego piekarnika (180 stopni C) na ok 40 min. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Mikser, blacha 25 x 30 cm.
Uwagi:
Owoce niech będą odsączone lub posypane mąką. Gdy ciasto wystygnie można je polać, udekorować lukrem zrobionym z lekko ubitego białka, trochę soku z cytryny i tyle cukru pudru by lukier był bialusi. Później robić fantazyjne wzorki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | nie duża |
Autor | aleksa_dr |