Składniki:
kiełbasa toruńska (ok. 450 gram),
biała moczona fasola Jasiek (duża, męska garść:),
przecier pomidorowy Pudliszki mały,
mała cebula,
ząbek czosnku,
smalec ze skwarkami (łyżka stołowa),
majeranek (2 łyżki stołowe),
pieprz biały,
pieprz ziołowy,
papryka ostra i słodka,
kostka rosołowa wołowa (1/4 kostki),
mąka pszenna.
Jak przyrządzić?
Fasolę gotujemy na miękko. Kiełbasę kroimy w kawałki i podsmażamy na patelni na łyżce smalcu ze skwarkami. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, przeciśnięty ząbek czosnku i fasolę. Obsmażamy, oprószamy mąką, zalewamy szklanką wywaru wołowego (z 1/4 kostki), dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego. Doprawiamy pozostałymi przyprawami z przewagą majeranku i dusimy dłuższą chwilę.
Potrzebne przybory:
Patelnia, nóż, dwa widelce, dwa płytkie talerze i różyczka w wazonie. ;))
Jak podawać?
Najlepiej ze świeżym chlebem o chrupiącej skórce. :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | korfia |