Składniki:
Likier sambuka - likier anyżowy włoski, duża zawartość alkoholu ok. 40% i więcej... (nie używać dużo, nie nadaje się).
Jak przyrządzić?
Sambuke wlewamy do kieliszka "40", bierzemy szklankę typu old fashion (tzw whiskey`owka) i kieliszek do brandy, w międzyczasie przygotowujemy podstawkę pod piwo, mianowicie robimy w niej dziurkę i wkładamy tam słomkę. Teraz najlepsza cześć:P połowę kieliszka małego wlewamy do kieliszka brandy i stawiamy na szklance old fashion, bierzemy zapalniczkę i podpalamy, kręcimy kieliszkiem z sambuką (czyli tą brandy gdzie mamy sambuke:P) aż sambuka zacznie sie karmelizować, czyli około 30-45 sek przelewamy do old fashion a kieliszek z brandy przykrywamy wcześniej przygotowaną podstawką ze słomką. Pijemy póki cieple, wypuszczamy powietrze i wciągamy opary z kieliszka gdzie opalaliśmy sambukę. Czynność powtarzać do uzyskania oczekiwanego efektu:)
Potrzebne przybory:
Kieliszek "40", szklanka old fashion, kieliszek do brandy, słomka, podstawka do piwa, zapalniczka.
Jak podawać?
Natychmiast po podpaleniu.
Uwagi:
Drink bardzo widowiskowy szczególnie w ciemnych pomieszczeniach, pali sie purpurowym płomieniem, robi wrażenie wizualne ale i smakowe... działanie pobudzające i rozweselające... polecam na imprezy taneczne:) i nie polecam pić po tym wódki - strasznie wtedy działa:P dla kobiet nie więcej niż jeden kieliszek.:)
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | zbyniu |