Podpalana Sambuka

Przepis kulinarny

Składniki:

Likier sambuka - likier anyżowy włoski, duża zawartość alkoholu ok. 40% i więcej... (nie używać dużo, nie nadaje się).

Jak przyrządzić?

Sambuke wlewamy do kieliszka "40", bierzemy szklankę typu old fashion (tzw whiskey`owka) i kieliszek do brandy, w międzyczasie przygotowujemy podstawkę pod piwo, mianowicie robimy w niej dziurkę i wkładamy tam słomkę. Teraz najlepsza cześć:P połowę kieliszka małego wlewamy do kieliszka brandy i stawiamy na szklance old fashion, bierzemy zapalniczkę i podpalamy, kręcimy kieliszkiem z sambuką (czyli tą brandy gdzie mamy sambuke:P) aż sambuka zacznie sie karmelizować, czyli około 30-45 sek przelewamy do old fashion a kieliszek z brandy przykrywamy wcześniej przygotowaną podstawką ze słomką. Pijemy póki cieple, wypuszczamy powietrze i wciągamy opary z kieliszka gdzie opalaliśmy sambukę. Czynność powtarzać do uzyskania oczekiwanego efektu:)

Potrzebne przybory:

Kieliszek "40", szklanka old fashion, kieliszek do brandy, słomka, podstawka do piwa, zapalniczka.

Jak podawać?

Natychmiast po podpaleniu.

Uwagi:

Drink bardzo widowiskowy szczególnie w ciemnych pomieszczeniach, pali sie purpurowym płomieniem, robi wrażenie wizualne ale i smakowe... działanie pobudzające i rozweselające... polecam na imprezy taneczne:) i nie polecam pić po tym wódki - strasznie wtedy działa:P dla kobiet nie więcej niż jeden kieliszek.:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćprosty
Porcje1
Przybliżony koszt6 zł
Autorzbyniu

Podpalana Sambuka: Podobne przepisy

Podpalana Sambuka: wypróbuj również

Powiązane Tematy