Włoska makaronowa

Przepis kulinarny

Składniki:

makaron penne lub świderki,
brokuł,
pomidory suszone - w oliwie,
ser feta,
ocet balsamiczny (może być winny lub sok z cytryny),
czosnek.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować al dente, zahartować zimną wodą. Brokuły j/w. i podzielić na małe różyczki. Pomidory pokroić w paski. Wszystko to połączyć, dodać oliwę z pomidorów, ocet, przeciśnięty czosnek i wymieszać. Na koniec dodać fetę pokrojoną w kostkę.

Uwagi:

W sezonie pomidorowym dodaję świeże pomidory oprócz tych suszonych, dobrze jest dodać świeżą bazylię. Nie podałam proporcji, ale najwięcej w tej sałatce jest makaronu i brokułów. Olej z pomidorów jest bardzo aromatyczny i samych pomidorów nie musi być dużo. Zamiast sera feta proponuję inną , droższą wersję z serem rokpol.To jest moja ukochana sałatka. Mam nadzieję, że wam również będzie smakować.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
AutorOli

Włoska makaronowa: Podobne przepisy

Włoska makaronowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy