Składniki:
1 kostka mięsa mielonego,
1 cebula,
2 kostki rosołowe,
śmietana (gęsta),
koncentrat pomidorowy,
makaron do spagetti,
żółty ser.
PRZYPRAWY: ,br>
majeranek,
bazylia,
szczypta ostrej papryki w proszku do smaku, kucharek,
listek laurowy,
pieprz i sól(można dodać także inne przyprawy wg. własnego uznania).
Jak przyrządzić?
Na patelni włóż mięso mielone, dolej małą ilość oleju. Smaż mięso, aż będzie miało postać brązowych granulek (nie wylewaj wody z patelni podczas smażenia mięsa).W tym samym czasie zagotuj makaron wg. zaleceń na opakowaniu. W długim naczyniu wlej ok 4,5 szklanek zimnej wody i dodaj listek laurowy. Zanim woda się zagotuje, dodaj wcześniej usmażoną w kostkę cebulkę. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć dodaj ok 3-4 (lub więcej) łyżek koncentratu pomidorowego. Zapraw. Dodaj 2 kostki rosołowe, sól, bazylie, majeranek, szczyptę papryki ostrej i innych przypraw. Dla kolorystyki dodaj szczyptę ziół.Gdy sos się ugotuje nalej go na makaron i posyp utartym serem.
Potrzebne przybory:
Patelnia, sitko do odcedzenia makaronu.
Jak podawać?
Na płaskim talerzu.
Uwagi:
Musisz sam/a regulować gęstość sosu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Autor | Vanessa |