Składniki:
4 filety ryby (polecam Pangę),
4 duże cebule,
0,5 l. śmietany 30%,
masło naturalne,
sól, pieprz,
słodka papryka w proszku.
Jak przyrządzić?
Rybę oprószyć delikatnie solą i pieprzem.Na dużej patelni, na 2 - 3 łyżkach masła zeszklić pokrojoną w pół-krążki cebulę.Na warstwę cebuli ułożyć pokrojone w porcje kawałki ryby (jedna przy drugiej).Zalać wszystko śmietaną (nie mieszać!) i po wierzchu obsypać dużą ilością papryki + sól i pieprz do smaku.Dusić 15 minut, po czym obrócić rybę na drugą stronę i znowu dusić przez 15 minut.Gotowe!
Potrzebne przybory:
Nóż, duża patelnia.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z ryżem, lub bez dodatków. ;)
Uwagi:
Potrawa smakuje nawet tym, którzy ryb nie lubią. :D
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | Nikka82 |