Składniki:
1 mała pomarańcza, 15 dag mąki, 3 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka tymianku, 150 g roztopionego masła, 1 i 1/2 szklanki mleka, margaryna do smażenia.
Jak przyrządzić?
Pomarańczę dobrze umyć. Skórkę zetrzeć. Mąkę wymieszać z jajkami, skórką pomarańczową, solą i połową łyżeczki tymianku. Mieszając, dodawać na zmianę roztopione masło i mleko, aż powstanie płynne, ale gęste gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 min.Usmażyć 8 naleśników i podawać z dowolnym nadzieniem.
Uwagi:
Ja do smażenia tych naleśników nie używam już tłuszczu.Wypróbowane z nadzieniem z kurczaka jak i owocami i bitą śmietaną.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 8 naleśników |
Autor | gusika |