Składniki:
300g herbatników,
200g masła,
2 mleka skondensowane,
8 średnich bananów,
0,5l śmietany 30 procentowej,
1/2 tabliczki czekolady.
Jak przyrządzić?
Mleko w puszce gotujemy ok. 3 godz. Herbatniki kruszymy na drobna miazgę. Masło roztapiamy i gorące wlewamy do herbatników. Spod tortownicy smarujemy olejem i wykładamy na to masę z herbatników, lekko ugniatając. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 min. by masa stwardniała. Ostudzone mleko wykładamy na podkład herbatnikowy. Banany pokroić w plastry wyłożyć na toffi. Śmietanę ubić i przykryć nią banany. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio na śmietanę.
Uwagi:
Jest bardzo słodkie, wiec śmietany się nie słodzi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | aga |