Składniki:
30 g masła,
1 duża cebula szalotka cienko posiekana,
2 zmielone ząbki czosnku,
1-2 ostre papryczki wędzone w sosie adobo,
oczyszczone z ziarenek i drobno posiekane,
125 ml piwa Guinness Draught (w temperaturze pokojowej),
125 ml wywaru rybnego (lub z kurczaka),
sok z 1 cytryny,
1 kg oczyszczonych małż,
125 ml crème fraiche – gęstej 30% śmietany,
sól i pieprz,
15 g. świeżej, posiekanej kolendry.
Jak przyrządzić?
W dużym garnku z pokrywką, rozpuszczamy 15 g masła. Gdy się zapieni dodajemy szalotkę i gotujemy przez ok. 3-5 minuty aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, paprykę wędzoną i smażymy przez minutę. Dodajemy piwo Guinness Draught, wywar i sok z cytryny. Gdy się zagotuje, dodajemy małże. Przykrywamy i czekamy, aż małże się otworzą, ok. 4-5 minuty.
Następnie małże wyjmujemy i rozkładamy na 4 ciepłych miseczkach. Do pozostałego w garnku płynu dodajemy gęstej śmietany i gotujemy przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu lekko redukując. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 15 g masła. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Małże polewamy sosem.
Jak podawać?
Podajemy z kruchym pieczywem oraz z majonezem. Tuż po przygotowaniu.
Uwagi:
Słodkie, delikatne mięso małż z ostrym sosem to swojego rodzaju idealna harmonia. Z Guinness Draught i wędzoną papryką chipotle tworzy ekscytującą przystawkę dla 4 osób lub główne danie dla 2 osób.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | at |