Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Poncz:
- 1 szklanka wody,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1/4 kostki masła,
- 2 łyżki kakao,
- kieliszek alkoholu.
Krem z bitej śmietany:
- 1/2 litra śmietany 36%,
- pół szklanki cukru pudru,
- starta tabliczka gorzkiej czekolady.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt. Wodę, cukier, masło i kakao zagotować, przestudzić i dodać kieliszek spirytusu lub innego alkoholu do smaku. W przestudzonym biszkopcie zrobić ołówkiem dziurki i wlać w nie poncz. Śmietanę ubić z cukrem pudrem następnie wyłożyć ją na biszkopt. Posypać startą czekoladą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | Katarzynka |