Dalmatynczyk - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Sernik na zimno najlepiej Gellwe,
3 serki homogenizowane waniliowe (150 g),
500 ml zimnego mleka,
2 galaretki czerwone,
2 -||- zielone,
2 -||- pomarańczowe,
4 paczki Herbatniki bebe albo inne,
1 nie duża kiś winogron (najlepiej czerwonych),
2 paski czekolady (obojętnie jakiej),
Odrobinę masła.

Jak przyrządzić?

Dzień wcześniej przed zrobieniem ciasta robimy 4 galaretki w osobnych miseczkach, jak galaretki się zsiądą, kroimy je na kosteczki. Następnie tamte 2 galaretki, których nie zrobiłyśmy zostawiamy na drugi dzień.
Smarujemy tortownicę masłem (ale nie za dużo i układamy na dnie herbatniki).Do garnka wsypujemy zawartość sernika i miksujemy z 500 ml zimnego mleka przez 3-4 min. Później dajemy serki homogenizowane miksujemy to. Po zmiksowaniu dodajemy nasze galaretki pocięte w kostkę, winogrona (musimy je przekroić na pół i wyjąć pestki) później drobimy na większe kawałki czekoladę i dodajemy do garnka, wszystko mieszamy. Przekładamy to na tortownicę, kauczukiem gładzimy powierzchnie. Następnie pozostałe 2 galaretki robimy i studzimy, później zalewamy wierzch ciasta. Życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

Mikser, kauczuk, tortownica, garnek.

Jak podawać?

Najlepiej z bitą śmietaną.

Uwagi:

Herbatniki są takie małe, prostokątne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
KalorycznośćŚrednia
Przybliżony koszt15 zł
AutorKinia34

Dalmatynczyk: Podobne przepisy

Powiązane Tematy