Składniki:
Ok kilograma fasolki szparagowej, w zimie może być mrożona, duża czerwona papryka, 2 średnie pomidory lub pół puszki pomidorów w zalewie, 30-40 dag mięsa wieprzowego, może być gulaszowe, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Fasolkę ugotować na półmiękko, mięso pokroić w niedużą kostkę, usmażyć na oleju. W dużej patelni z pokrywką lub rondlu podsmażyć pokrojoną w niewielkie paski paprykę, dodać przeciśnięty czosnek, dodać pomidory (najlepiej pozbawione pestek) obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Następnie dołożyć wcześniej podsmażone mięso oraz fasolkę szparagową (długie strączki przekroić na pół). Przyprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Dusić pod przykryciem, aż fasolka zmięknie, pod koniec zdjąć pokrywę aby nadmiar płynu (jeśli jest)odparował. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Ali |