Składniki:
Makaron Linguine, śmietanka kremówka, świeża pietruszka, łosoś, sól morska, pieprz świeżo zmielony, oliwa z pierwszego tłoczenia, papryka słodka.
Jak przyrządzić?
Oczyszczony filet z łososia solimy, pieprzymy i posypujemy papryka, wstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. Po upływie tego czasu smażymy łososia na oliwie z oliwek. Gotowego łososia rozdrabniamy palcami na kawałki(uwaga na ości), odstawiamy do miseczki. Gotujemy makaron al dente, w między czasie przygotowujemy sos: wlewamy do garnka kremówkę, solimy, pieprzymy, gotujemy na małym ogniu, po ok 3 min. dodajemy rybę. Wrzucamy pokrojoną pietruszkę i mieszamy ok 1 min. Tak przygotowany sos łączymy z makaronem i gotowe.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia.
Uwagi:
Można użyć też makaronu szpinakowego.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | lunalukas |