Kasza gryczana z masłem

Przepis kulinarny

Składniki:

na 1 osobę:
pół szklanki kaszy gryczanej,
1/5 kostki masła,
przyprawa do zup (np. knorr, maggi)10-15 kropli,
wegeta (płaska łyżeczka),
garnek wody (dość sporo).

Jak przyrządzić?

Gotujemy wodę. Wrzucamy kaszę i dodajemy płaską łyżeczkę wegety. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby gdy woda odparuje to dolewamy (gotujemy około 1.30 godziny aż do rozgotowania). Ma powstać papka o maksymalnie odparowanej wodzie ale nie przypalić i żeby za sucha nie była. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy masła i przyprawy do zup. Mieszamy do całkowitego zmieszania masła i przyprawy.

Potrzebne przybory:

Garnek, kuchenka, przykrywka.

Jak podawać?

Prosto z garnka lub talerzyka, jeść łyżką.

Uwagi:

Pyszne dietetyczne danie. Dobre na żołądek a w razie przeziębienia mocno rozgrzewa. Może to nie szczyt kulinarnej sztuki ale naprawdę pyszne dla lubiących kaszę gryczaną i maślany posmak.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania1 min.
Trudnośćprosty
Porcje1
AutorMarcin N.

Kasza gryczana z masłem: Podobne przepisy

Kasza gryczana z masłem: wypróbuj również

Powiązane Tematy