Składniki:
na 1 osobę:
pół szklanki kaszy gryczanej,
1/5 kostki masła,
przyprawa do zup (np. knorr, maggi)10-15 kropli,
wegeta (płaska łyżeczka),
garnek wody (dość sporo).
Jak przyrządzić?
Gotujemy wodę. Wrzucamy kaszę i dodajemy płaską łyżeczkę wegety. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby gdy woda odparuje to dolewamy (gotujemy około 1.30 godziny aż do rozgotowania). Ma powstać papka o maksymalnie odparowanej wodzie ale nie przypalić i żeby za sucha nie była. Zestawiamy z kuchenki, dodajemy masła i przyprawy do zup. Mieszamy do całkowitego zmieszania masła i przyprawy.
Potrzebne przybory:
Garnek, kuchenka, przykrywka.
Jak podawać?
Prosto z garnka lub talerzyka, jeść łyżką.
Uwagi:
Pyszne dietetyczne danie. Dobre na żołądek a w razie przeziębienia mocno rozgrzewa. Może to nie szczyt kulinarnej sztuki ale naprawdę pyszne dla lubiących kaszę gryczaną i maślany posmak.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 1 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | Marcin N. |