Składniki:
Awokado, cukinia, mąka, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Awokado obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach i wymieszać z awokado. Przyprawić do smaku (np. wersja 1: zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól; wersja 2: ocet balsamiczny, przyprawa do gyros, czosnek; wersja 3: bazylia, pieprz i sól) i odstawić aż całość puści sok (ok 10-20 min, następnie dodać maki (zwykła lub krupczatka lub razowa)tyle, żeby całość zlepić w gęstą masę (jak najmniej). I smażyć na średnim ogniu. Pyszne, podawać jako samodzielne danie, najlepiej z jakąś zieloną, świeżą sałatką.
Potrzebne przybory:
Tarka, miska, łyżka, patelnia.
Uwagi:
Cytrynka i ocet balsamiczny nadają kwaśnego, głębszego smaku, ale nie można przesadzić - odrobinkę.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mnemedike |