Flaczki boczniakowe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Główne składniki:
świeże boczniaki 250g, duża cebula, duża marchewka, połówka pora, pietruszka, ćwiartka selera, olej, mąka, woda.

Przyprawy:
gałka muszkatołowa, papryka sypka, majeranek, imbir (świeży lub w proszku), kilka ząbków czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

Warzywa umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, (pora w talarki) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić pokrojone warzywa doprawiając nieco solą, mieszać.Po zeszkleniu warzyw podsypać łyżką mąki i wymieszać. Zalać wodą (1-2 litry), dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 15 - 20 minut.Boczniaki oczyścić i pokroić w wąskie paski. Dodać do wywaru i gotować jeszcze przez 20 minut.Pod koniec gotowania przyprawić gałką (sproszkowaną), papryką, imbirem, dużą ilością majeranku i pieprzu (to najistotniejsze przyprawy), nie przesadzać z solą (patrz punkt 2), można dolać jeszcze łyżkę oleju i porządnie zamieszać. Sprawdzić smak i doprawić jeśli jeszcze trzeba. Podawać na ciepło z pieczywem chrupkim z masłem czosnkowym.

Potrzebne przybory:

Tarka oczka duże i malutkie do gałki muszkatołowej, nóż i deska, garnek do zupy, łyżka.

Jak podawać?

Jak wspomniano wcześniej, najlepiej z pieczywem chrupkim z masłem i roztartym czosnkiem, dla oponentów czosnku z po prostu z masłem.

Uwagi:

Boczniak w tym układzie dobrze komponuje się z czosnkiem, można nawet ząbek lub dwa rozetrzeć z solą i dodać do wywaru.
Można również do smaku dodać pod koniec świeżego soku z cytryny.W zależności kto jakie zupy lubi, gęste lub żadkie proporcje składników do wody nalezy ustalić na oko.Szczególną uwage poświęcić przy zakupie boczniaków, najlepiej kupić na wagę i samemu wybierać świeże i jędrne, bo na zafoliowanych tackach zdażają się ... hmm ... różnie bywa, poza tym tacki są droższe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćśredni
Porcje2-3
Przybliżony koszt5 zł
Autorjarosz

Flaczki boczniakowe: Podobne przepisy

Flaczki boczniakowe: wypróbuj również

Jak ugotować flaki?

... skosztować (kontrowersje wywołuje fakt podrobów, na bazie których przygotowuje się danie). Mimo tego, że wegetariańskie dania cieszą się coraz większą popularnością, to wydaje się, że w pewnych sytuacjach, nie można zastąpić talerza gorących ...

dawno temu

Przepis na żołądki drobiowe

... , z których można przygotować tak wykwintne dania jak: zupa flaczki, ozorki w sosie chrzanowym, galaretkę z nóżkami, ale także pasztet, kaszankę czy salceson. Każdy rodzaj podrobów posiada specyficzne właściwości ... . Z łatwością na przykład ...

dawno temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... się o tym doskonale przekonać, próbując poczęstować obcokrajowców zupą flaczki albo nóżkami w galarecie. Z drugiej strony niektóre dania posiadają tak uniwersalny smak, że odpowiadają niemalże ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... litewskich i obfitych dań staropolskich. Oboje z żoną uwielbiali jednak flaczki oraz specjalność kuchni polskiej - zrazy. Stół królewski obfitował w wina, zapewne węgierskie, importowane z ojczyzny ...

dawno temu

"Nieuchwytny", Gregory Hoblit

... , który już bez żenady udaje się do kina, żeby popatrzeć na czyjeś "flaczki". 19355I o tym jest również ten film. Zaczyna się typowo: gorliwa, przepracowana i przejęta losem zwykłych obywateli ...

dawno temu

Zupy odchudzające

... nie zostały żadne grudki). Po wymieszaniu można to wlać do zupy. Zasmażkę zazwyczaj dodaje się do kapuśniaku, grochówki, pieczarkowej, flaczków. Śmietana z mąką to punkt drugi na liście zakazanej. Łyżkę ...

dawno temu

Najdziwniejsze potrawy świata

... jest jedzenie różnego rodzaju podrobów. Wystarczy wspomnieć zupę flaczki, ozorki wieprzowe, wątróbkę, móżdżek lub żołądki. Niektóre z nich zjadamy nieświadomie, rozsmakowując się chociażby w parówkach albo kaszance. ...

dawno temu

Potrawy na sylwestra

... nadszarpnięte siły. Dobrym pomysłem jest ugotowanie tradycyjnego rosołu albo rozgrzewających flaczków. Dobrze sprawdzi się również zupa pomidorowa albo inne zupy, które można w każdej chwili podgrzać. Obok ...

dawno temu

Zdrowe przyprawy

... jest przede wszystkim do wielu dań ciężkostrawnych - tłustych mięs, flaczków, zupy grochowej i fasolowej a także do żuru. Majeranek pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach. Dodatkowo ...

dawno temu

Europejczycy lubią Polaków

... co do popularności okazały się pierogi, a równie kontrowersyjne jak jadalność kiszonego ogórka to dla obcokrajowców flaczki. Skład tych ostatnich wydawał się tak nieprawdopodobny niektórym moim europejskim ...

dawno temu

Heliosphere Bag – odchudzający balonik

... . Na czym polega skuteczność metody? Wszystko zaczyna się od wprowadzenia do żołądka pacjenta „flaczka” balonika. Nie wykonuje się w tym celu żadnych zabiegów chirurgicznych. Lekarz metodą endoskopową ...

dawno temu

Powiązane Tematy