Składniki:
Główne składniki:
świeże boczniaki 250g, duża cebula, duża marchewka, połówka pora, pietruszka, ćwiartka selera, olej, mąka, woda.
Przyprawy:
gałka muszkatołowa, papryka sypka, majeranek, imbir (świeży lub w proszku), kilka ząbków czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Warzywa umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, (pora w talarki) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić pokrojone warzywa doprawiając nieco solą, mieszać.Po zeszkleniu warzyw podsypać łyżką mąki i wymieszać. Zalać wodą (1-2 litry), dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 15 - 20 minut.Boczniaki oczyścić i pokroić w wąskie paski. Dodać do wywaru i gotować jeszcze przez 20 minut.Pod koniec gotowania przyprawić gałką (sproszkowaną), papryką, imbirem, dużą ilością majeranku i pieprzu (to najistotniejsze przyprawy), nie przesadzać z solą (patrz punkt 2), można dolać jeszcze łyżkę oleju i porządnie zamieszać. Sprawdzić smak i doprawić jeśli jeszcze trzeba. Podawać na ciepło z pieczywem chrupkim z masłem czosnkowym.
Potrzebne przybory:
Tarka oczka duże i malutkie do gałki muszkatołowej, nóż i deska, garnek do zupy, łyżka.
Jak podawać?
Jak wspomniano wcześniej, najlepiej z pieczywem chrupkim z masłem i roztartym czosnkiem, dla oponentów czosnku z po prostu z masłem.
Uwagi:
Boczniak w tym układzie dobrze komponuje się z czosnkiem, można nawet ząbek lub dwa rozetrzeć z solą i dodać do wywaru.
Można również do smaku dodać pod koniec świeżego soku z cytryny.W zależności kto jakie zupy lubi, gęste lub żadkie proporcje składników do wody nalezy ustalić na oko.Szczególną uwage poświęcić przy zakupie boczniaków, najlepiej kupić na wagę i samemu wybierać świeże i jędrne, bo na zafoliowanych tackach zdażają się ... hmm ... różnie bywa, poza tym tacki są droższe.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | jarosz |