Składniki:
Chleb, jajko, mąka, mrożonka marchewki z groszkiem, żółty ser, przyprawy wg uznania, bułka tarta i olej.
Jak przyrządzić?
Chleb (bez skórki) namoczyć chwilę (może być woda lub mleko nie ma znaczenia), odcisnąć, dodać ugotowany groszek, wbić jajko, dodać starty żółty ser, przyprawy i mąki tyle aby się nie kleiło za bardzo do ręki i można było formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Nie podaję ilości bo to zależy ile tego chleba.
Jak podawać?
Ja sama te kotlety wcinam z chlebem (tak z chlebem) i ketchupem ale smakują też jako dodatek do ziemniaczków + surówka.
Uwagi:
To są kotleciki jak pustki w lodówce a do wypłaty daleko:) Często robimy żurek w chlebie więc tego środka z chleba nie wyrzucam tylko do woreczka i zamrażam. Potem tylko wyciągam aby się rozmroził i kotleciki robi się błyskawicznie. Super wychodzi jak do tego doda się dużo zieleninki i można inne warzywa np. pokrojony por. Do tego np kurczak z rosołu. Kombinacji jest mnóstwo a osoby, które jedzą te kotlety dziwią się, że są z chleba.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | kaloryczne |
Autor | dianna |