Składniki:
Na spód:
4 jajka,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 opakowanie maku,
1 opakowanie wiórek kokosowych.
Krem:
krem ajerkoniakowy Dr. Oetker,
300 ml mleka.
Polewa:
3 łyżki śmietany (może być 18%),
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
1 łyżka masła.
Do tego herbatniki Leibnitz, ajerkoniak i odrobina wódki.
Jak przyrządzić?
Spód:Ubić jajka z cukrem na jednolitą masę, dodać proszek do pieczenia, mak, wiórki i dokładnie wymieszać. Wylać na dużą blachę i piec ok 15min w temperaturze 180 stopni.Ostudzić i nasączyć herbatą z cytryną i wódką. Krem:Przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Rozsmarować równomiernie na spodzie.Następnie przygotować ajerkoniak i rozcieńczyć go z wódka. Maczać w roztworze herbatniki i układać na kremie jeden obok drugiego. Polewa:Wszystkie składniki podgrzać w garnku do uzyskania jednolitej masy i rozsmarować na herbatnikach.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje do kawy. Kroić w porcje wielkości herbatnika.
Uwagi:
Zamiast kremu ajerkoniakowego może być śmietankowy, ale wraz z Finlandią Żurawinową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Orcio |