Składniki:
600g mięsa wołowego (część zrazowa, krzyżowa lub łopatka),
parę plastrów szynki,
kilka pieczarek,
por,
tymianek,
chrzan,
olej,
sól,pieprz, mąka,
śmietana 18% (opcjonalnie),
bulion wołowy.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić na niezbyt cienkie plastry i każdy rozbić tłuczkiem uważając, żeby nie porwać włókien. Każdy plaster mięsa posypać z obu stron solą, pieprzem i lekko mąką. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, pora umyć i pokroić w krążki.Na każdy plaster mięsa kłaść plaster szynki, posmarować chrzanem, na to parę plasterków pieczarek i parę pora, na wszystko gałązka tymianku (lub w przypadku braku świeżego, szczypta suszonego). Roladki zwinąć i zszyć dokładnie.Przygotować szklankę bulionu wołowego wg przepisu na opakowaniu. W dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim roladki na rumiano, z każdej strony, następnie zmniejszyć ogień, dolać bulion, przykryć i dusić ponad godzinę, dolewając bulionu lub wody co jakiś czas. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z patelni, mały kubek śmietany rozmieszać z paroma łyżkami sosu z patelni, połączyć całość, dokładnie wymieszać i jeszcze na chwilę włożyć roladki. Podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami, ryżem, czy czym kto lubi.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | punia |