Składniki:
0,25 l żurku (najlepiej swojski, kupiony np. na targowisku, te ze sklepów są ohydne), 15 dag chudego boczku wędzonego, 1 duża cebula, 1 kawałek dobrej kiełbaski, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, maggi.
Opcjonalnie wg uznania kawałek białej kiełbasy lub jajko na twardo.
Jak przyrządzić?
Do garnka wlewamy ok. pół litra wody, wrzucamy boczek w jednym kawałku i gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, w międzyczasie cebulę i kiełbaskę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy troszkę oleju, wrzucamy pokrojoną kiełbaskę i podsmażamy ok. 5 minut, następnie dodajemy cebulę, smażymy jeszcze 3 minuty, odstawiamy na bok. Wyjmujemy boczek z garnka, wlewamy cały żurek, wrzucamy zawartość patelni oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Doprowadzając ponownie do gotowania przyprawiamy solą, maggi oraz solidnie pieprzem. Żurek w całości gotujemy jeszcze 3 minuty po czym gorący podajemy na stół.Jak kto lubi na talerz można wrzucić wyjęty wcześniej i pokrojony boczek, połówkę jajka na twardo lub ugotowaną z żurkiem białą kiełbaskę. Osobiście jednak wolę żurek bez tych dodatków. Życzę smacznego.
Uwagi:
Znakomitym dodatkiem do żurku mogą być suszone leśne grzyby, szczere polecam borowik ceglastopory, w żurku ma niezrównany smak, również kolor żurku staje się bardziej ciemny. W takiej postaci żurek co roku gości na moim wigilijnym stole.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | gucio |