Składniki:
1,25 - 1,5 szklanki mąki; dwa jajka, szklanka mleka, szklanka wody, dwie szczypty soli.
Jak przyrządzić?
Składniki wszystkie na raz zmiksować. Patelnię rozgrzać mocno, dodać KROPLĘ(!) oleju - jeżeli patelnia będzie wystarczająco dobrze rozgrzana, olej "rozmnoży się" i dobrze rozejdzie się po patelni. Nalewać chochelką nie za grubo i smażyć; gdy brzegi zaczną odstawać, przewrócić na drugą stronę, przytrzymać kilkanaście sekund na patelni i zrzucić na uprzednio podstawiony talerz. Można zaczynać punkt trzeci od nowa. Nie dolewajmy więcej oleju - dobrze rozgrzana patelnia nie potrzebuje go, a naleśniki są lekkie, a nie tłuste.
Potrzebne przybory:
Mikser, garnek, patelnia, chochelka, talerz.
Jak podawać?
Wiadomo do czego potrzebne są naleśniki. Można je podawać z serem, dżemem, mięsem, szpinakiem, czy czymkolwiek innym - pomysły na "wsad" naleśnikowy na pewno są do znalezienia w innych przepisach. To jest przepis na super ciasto :)
Uwagi:
Na cały cykl smażenia ewentualnie można dolać drugą kroplę oleju na patelnię gdzieś w połowie pracy, jeżeli wyraźnie zacznie się przypalać. W przeciwnym wypadku, darujmy to sobie i starajmy się używać tego oleju jak najmniej.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | SuperStefan |