Naleśniki - najlepsze proporcje na ciasto... EVER!

Przepis kulinarny

Składniki:

1,25 - 1,5 szklanki mąki; dwa jajka, szklanka mleka, szklanka wody, dwie szczypty soli.

Jak przyrządzić?

Składniki wszystkie na raz zmiksować. Patelnię rozgrzać mocno, dodać KROPLĘ(!) oleju - jeżeli patelnia będzie wystarczająco dobrze rozgrzana, olej "rozmnoży się" i dobrze rozejdzie się po patelni. Nalewać chochelką nie za grubo i smażyć; gdy brzegi zaczną odstawać, przewrócić na drugą stronę, przytrzymać kilkanaście sekund na patelni i zrzucić na uprzednio podstawiony talerz. Można zaczynać punkt trzeci od nowa. Nie dolewajmy więcej oleju - dobrze rozgrzana patelnia nie potrzebuje go, a naleśniki są lekkie, a nie tłuste.

Potrzebne przybory:

Mikser, garnek, patelnia, chochelka, talerz.

Jak podawać?

Wiadomo do czego potrzebne są naleśniki. Można je podawać z serem, dżemem, mięsem, szpinakiem, czy czymkolwiek innym - pomysły na "wsad" naleśnikowy na pewno są do znalezienia w innych przepisach. To jest przepis na super ciasto :)

Uwagi:

Na cały cykl smażenia ewentualnie można dolać drugą kroplę oleju na patelnię gdzieś w połowie pracy, jeżeli wyraźnie zacznie się przypalać. W przeciwnym wypadku, darujmy to sobie i starajmy się używać tego oleju jak najmniej.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Przybliżony koszt2 zł
AutorSuperStefan

Naleśniki - najlepsze proporcje na ciasto... EVER!: Podobne przepisy

Naleśniki - najlepsze proporcje na ciasto... EVER!: wypróbuj również

Powiązane Tematy