Składniki:
1.5 kg zmielonego białego sera, 1 mały kubek jogurtu naturalnego, 3 ogórki kiszone lub korniszony, 1 duża cebula, 1 pęczek szczypiorku lub koperku, 3-4 kawałki papryki konserwowej, 1 łyżeczka vegety, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku, 3-4 łyżeczki żelatyny.
Jak przyrządzić?
Formę keksową smarujemy olejem i wykładamy folia aluminiową. Ogórki kroimy w kostkę, cebule i paprykę również. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Ser przekładamy do miski, dodajemy vegetę, sól i pieprz do smaku oraz rozpuszczona żelatynę i zmiażdżony czosnek. Mieszamy rózgą i stopniowo dodajemy ogórki, cebulę, paprykę, zieleninę i jogurt. Masę przekładamy do formy,wierzch wyrównujemy i dociskamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu kroimy w plastry.
Potrzebne przybory:
Mikser, miski, łyżeczka, deskę do krojenia, folie aluminiową, forma keksowa.
Jak podawać?
Danie podajemy razem z pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Autor | Paulina |